РТС: Трагом чувара светосавља

"Трагом чувара светосавља" је емисија посвећена манастирима Милешевске епархије. Водимо вас у манастире који су на караванском путу од Дубровника ка Цариграду. Осим историјског и културолошког значаја, забалежили смо и мало познате детаље у вези са овим светињама.

Игуман манастира Дубница открива место на коме су гробови монаха који су у 16. веку, на брду надомак манастира, својим телима бранили мошти Светог Саве од Турака. Долином Лима стиже се до Бање код Прибоја и манастира посвећеног Светом Николи.

О историјском заначају овог манастира и средњовековним црквеним предметима из његове ризнице, који су до 1974. године били закопони у земљи, говори игуман Петар. Пут нас води до манастира Мажић, још једно место које је походио Свети Сава. То је био духовни храм, али и једна од првих средњовековних болница. У околини манастира су током археолошких истраживања пронађени бројни хируршки инструменти налик данашњим.

Доносимо и ексклузивне кадрове руке Светог Саве која се чува у олтару манастира Милешева. Поред археолога, историчара и кустоса у емисији говоре монаси и монахиње ових храмова као и владика Јоаникије.

РТС, среда, 11. јануар 2017. године, у 14 часова, утор: Вера Јанковић Раичевић, сниматељ: Владимир Јовановић, уредник: Љубисав Алексић, одговорни уредник редакције актуелности: Драган Стојановић.

Извор; РТС