РТС: Верски мозаик Србије - Црква и друштво

РТС 2 – субота, 19. мај 09:45; понедељак, 21. мај 19:10

По тек окончаној међународној конференцији о Миланском едикту и Светом цару Константину Великом, у Новом Саду је од 9. до 13. маја одржано редовно годишње заседање Комисије за Цркву и друштво Конференције европских Цркава. Како је протекло заседање ове Комисије, чији чланови долазе из помесних Православних Цркава, Англиканске Цркве и Цркава реформације и зашто су се учесници овог скупа подсетили времена када је стварана Европска Унија, погледајте на самом почетку „Верског мозаика Србије“.

У циклусу прилога под називим „Црквено појање“, у коме протопсалт Никола Попмихајлов са Српским византијским хором „Мојсије Петровић“ дочарава лепоту и појашњава сложеност богослужбене музике, сазнаћете више о важности и врстама текстова који се употребљавају у богослужењима, као и о богослужбеним књигама и зборницима у којима се ти текстови налазе.

У овонедељном издању „Верског мозаика Србије“ започиње емитовање низа прилога под називом „Црквени живопис", који уређује Горан Јанићијевић, професор Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију. Професор Јанићијевић ове недеље говори о дефиницији појма уметности, зидном сликарству и тематици ранохришћанског, катакомбног сликарства.
У „Појмовнику Римокатоличке Цркве“, делу емисије који уређује Надбискупија београдска, можете сазнати шта је то „Маркански приоритет“ и по чему се Јеванђеље по Марку разликује од друга три Јеванђеља.

Проблем непоштовања старијих, који је све присутнији у савременом друштву, тема је о којој ће говорити муфтија Јакуб ефенди Лековић, у делу „Верског мозаика“ који уређује Ријасет исламске заједнице Србије.

Рабин Исак Асијел ће у наставку својих појашњења о Тори, Мојсијевом Петокњижју, овог пута гледаоцима говорити о називима овог најсветијег јеврејског богослужбеног списа.

Песму „О пореклу“ велике српске поетесе Десанке Максимовић, која почиње стиховима „Ја знам ко сам по звону што са задужбина немањићких пева...“, на крају емисије рецитоваће глумица Катарина Радивојевић.