РТС: Верски мозаик Србије: Милански едикт

РТС: Верски мозаик Србије: Милански едикт
РТС: Верски мозаик Србије: Милански едикт
РТС: Верски мозаик Србије: Милански едикт
РТС: Верски мозаик Србије: Милански едикт

РТС 2 – субота, 12. мај 09:45; понедељак, 14. мај 19:10

О томе како је протекла међународна конференција „Милански едикт 313-2013: Основа за слободу вероисповести?“, која је гостољубљем Епархије бачке од 2. до 5. маја 2012. године у Новом Саду окупила представнике најзначајнијих удружења европских Цркава и верских заједница, као и водеће стручњаке, теологе и теоретичаре из Србије и Европе, можете погледати у првом делу овонедељног издања „Верског мозаика Србије“.

Овај научни скуп организовао је Одбор Светог Архијерејског Сабора за припрему обележавања 1700-годишњице Миланског едикта, заједно са Асоцијацијом невладиних организација југоисточне Европе CIVIS и швајцарском „Фондацијом за мир и решавање криза“, у сарадњи са Конференцијом европских Цркава.

Важност певнице и појаца у православном богослужењу, у делу емисије под називом „Црквено појање“, гледаоцима ће дочарати Српски византијски хор „Мојсије Петровић“ са протопсалтом Николом Попмихајловим.

Да Јеванђеље по Матеју заиста одражава живот најранијих хришћанских заједница, које су чинили у хришћанство обраћени Јевреји, и да су духовне потребе те заједнице обликовале садржај овог Јеванђеља, као и о другим богословским и историјским аспектима овог Јеванђеља, сазнаћете у „Појмовнику Римокатоличке Цркве“, сегменту емисије коју уређује Надбискупија београдска.

Проблем непоштовања старијих - све присутнији у савременом друштву - тема је о којој ће гледаоцима, током минута које уређује Исламска заједница Србије, говорити муфтија Јакуб ефенди Лековић.

О свицима Торе сазнаћемо више од Рабина Исака Асијела који, у атмосфери београдске синагоге „Шукат шалом“, појашњава улогу ових светих јеврејских богослужбених књига.

Крај емисије посвећен је химни Пресветој Богородице „Достојно јест“, коју ће говорити драмски уметник Игор Илић, а затим и отпевати Српски византијски хор „Мојсије Петровић“.