Рукоположење у Ваљеву

У Месопусну недељу, 27. фебруара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

Епископу су саслуживали свештеници Верољуб Младеновић, Драган Алексић, Ненад Марковић, Зоран Павловић и Бранко Чолић, јерођакон Силуан (Мракић) и ђакони Саша Ђурђевић и Невен Лукић. Том приликом Епископ Милутин је рукоположио у чин ђакона теолога Сашу Максимовића из Ваљева, дугогодишњег вероучитеља II ваљевске основне школе. Новорукоположени ђакон Саша је прибројан братству Покровског храма чије братство сада има 10 презвитера и 3 ђакона.

У својој надахнутој беседи Епископ је осврћући се на данашњу Јеванђељску причу "О Страшном суду" указао свима на оно што нам је данас најважније, а то је брига о онима који су немоћни и који немају, и да на овом пољу треба показати праву хришћанску љубав и бригу. Много је данас гладних, немоћних, усамљених, остављених, болесних и старих у Ваљеву и околини, који вапе за пажњом и помоћи. Ту треба упрегнути све своје снаге и овде би највећи труд и вољу требали да покажу реформисана ПНХЗ (Православна народна хришћанска заједница - богомољци) и обновљено Коло српских сестара. Владика је позвао младе људе да се прикључе Светосавској омладинској заједници (СОЗ-у) и помогну мисији Цркве на савремен начин, користећи медије. Такође, од Васкрса ове године Ваљевска болница ће имати свог свештеника који ће редовно служити у болничкој цркви и обилазити болеснике. Верници који су до последњег места испунили најстарију ваљевску цркву, са пажњом су саслушали сваку реч свог архипастира. Благољепију Свете Литургије допринели су дечији и мешовити хор ове цркве.

Након Свете Литургије породица ђакона Саше је приредила трпезу љубави у парохијском дому Покровске цркве у току које је новорукоположени ђакон Саша изразио посебну благодарност Његовом Преосвештенству за благодат ђаконске службе, а присутном свештенству, својој породици и пријатељима на подршци коју су му сви пружили током живота и школовања.

Извор: Епархија ваљевска