Рукоположени први кандидати за војне свештенике у Војсци Србије

У оквиру процедуре за пријем официра у верској служби Војске Србије, са циљем стицања богослужбене праксе, у новосадској Успенској цркви и манастиру Ковиљ рукоположени први кандидати за војне свештенике

Током Литургије коју је јуче у новосадској Успенској цркви, уз саслужење архимандрита Јована (Радосављевића), свештеникâ и ђаконâ из Новог Сада, служио Епископ бачки Иринеј, ђакон Ђорђе Стојисављевић, кандидат за војног свештеника, рукопoложен је у презвитерски чин. Уз саслужење свештенствâ и монаштвâ, данас је у манастиру Ковиљ Литургију служио епископ јегарски Порфирије, који је Селимира Вагића, будућег војног свештеника, рукоположио у чин ђакона.

Како су до сада успешно прошли све предвиђене физичке, психолошке, здравствене и безбедносне провере, након рукоположења кандидате очекује једномесечни период обуке на Војној академији за официре верске службе и након тога пријем у професионалну војну службу.

У касарнама Војске Србије већ су одабране просторије које ће бити преуређене у богослужбене просторе да би свештеници и верски службеници, одмах по пријему, могли почети службу. У овој фази увођења верске службе, Војсци Србије потребно је 13 свештеника Православне Цркве и по један имам и капелан.

 Са пријемом кандидата наставиће се и током ове године, истиче пуковник Стевица Карапанџин, начелник Одсека за веру у Управи за људске ресурсе Генералштаба, који је присуствовао рукоположењима.

Извор: Министарство одбране Републике Србије