Рукоположење у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву

Рукоположење у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву
Рукоположење у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву
Рукоположење у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву
Рукоположење у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву

На празник Светог апостола Онисима и Преподобног Јевсевија Пустињака, 28/15. фебруара Лета Господњег 2016., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин началствовао је светом Литургијом у храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва.

Том приликом, у чин презвитера, Владика Милутин рукоположио је досадашњег ђакона Радомира Вићентијевића, поставивши га на парохију у селу Причевић, на место почившег проте Обрена Гајића. У другој припремној недељи пред почетак Часног поста, на светим Литургијама сећамо се јеванђељске приче о блудном сину. Кроз лакомислен поступак млађег сина богатог домаћина, оличен у тражењу дела имовине за очева живота, одметање од куће у далеку земљу и расипање новца на распусан живот те, напослетку, кајање и повратак породичном дому у загрљај родитеља, Спаситељ нам поручује да је љубав Оца небеског према човеку бескрајна. Ма како велик и страшан грех починили, Господ ће увек с радошћу примити наше покајање. Баш као добри отац блудног сина...

-Данас цео свет личи на блудног сина. Деца олако одлазе од родитеља у свет, заборављајући жртве које су они поднели одгајајући их. Ми хришћани знамо да не можемо живети без Оца небеског и да родитеље земаљске поштујемо... Свети Владика Николај је говорио да је мајка Богу најсличнија. Кроз личност Пресвете Богородице, Црква је жену узвисила више него све овоземаљске идеје о равноправности полова. Жени је Бог дао да буде мајка и њено срце је слично Божјем срцу. Уз дужно поштовање очевима, али дете нико боље од мајке не може васпитати, управо зато што девет месеци оно расте крај срца њеног, беседио је владика Милутин.

-Нико као Господ не може праштати. Будимо радосни, постидимо се греха и покајмо се. Бог ће изаћи у сусрет и опростити нам. Без Цркве нема спасења. Зато, похрлимо сваке недеље у храмове на свете Литургије, поручио је ваљевски архијереј.

У току богослужења, владика Милутин у чин свештеника рукоположио је досадашњег ђакона при саборном храму Радомира Вићентијевића. Свету тајну исповести извршио је архијерејски заменик архимандрит Петар (Радуловић), чиме је установљена достојност часног ђакона за ступање у презвитерски чин. Архипастирску грамату верном народу објавио је протођакон Дарко Ђурђевић, секретар Епископа Милутина.

Презвитер Радомир Вићентијевић рођен је у Ваљеву 1987. године. Београдску богословију "Свети Сава" завршио је 2006. Апсолвент је Православног богословског факултета у Београду. У чин ђакона рукоположен је 2013. године. Међ' верним народом у саборном храму препознатљив је по лепом појању и проповедима, предусретљивости и спремности да увек и свима помогне. Свештеничка служба Радомира Вићентијевића одвешће у село Причевић, на парохију о којој се старао протојереј Обрен Гајић, који се недавно преставио Господу.

Извор: Епархија ваљевска