Румунија: Велике свечаности у част Светог Антима са Антиохијским Патријархом

Светог Антима су 27. септембра 2016. погубили османски војници. – Овај светитељ родом из Грузије донео је из данашње Румуније прве богослужбене књиге штампане арапским за употребу у Антиохијској Патријаршији.

Букурешт 26.09. 2016. – Његово Блаженство Патријарх антиохијски Јован II налази се у посети Румунској Цркви поводом 300-годишњице спомена мученичке смрти влашког Митрополита Антима (око 1675. до 1716.). Овај светитељ, родом из Грузије која се некад звала Иверија, донео је из данашње Румуније прве богослужбене књиге штампане арапским за употребу у Антиохијској Патријаршији.

Румунска православна Црква је одредила 2016. годину за спомен-годину Светог Антима, „црквеног штампара“. Антима су 27. септембра 2016. погубили Турци. Његово тело је посечено на комаде и бачено у реку Тунгију. У Букурешту се у овом тренутку, у сарадњи са Румуском академијом наука, организује велика национална изложба остварења овога светитеља.

На дан његовог светковања, 27. септембра, у манастиру Светог Антима у Букурешту који је он основао, служиће се свечана божанска Литургија на којој ће саслуживати румунски Патријарх Данило, чланови Св. Синода ове Цркве, Патријарх Јован Х и изасланици Грузијске Православне Патријаршије.

Своју посету Румунији Антиохијски Патријарх је започео у петак посетом Јашију, где га је свечано дочекао Митрополит молдавски и буковински Теофан (Саву). У Буковини је Његово Блаженство Патријарх учествовао у прослави 550-годишњици прославе познатог манастира Путне. Сматра се да је овај манастир подигао 1466. г. Стефан Велики, који је тамо и сахрањен. Путна је столећима био један од најзначајнијих културних и духовних центара ове земље.

Извор: Катпрес (превод: Информативна служба СПЦ)