Румунска Патријаршија: Посебни програми помоћи становништву

За време ванредног стања Румунска Православна Црква појачала је своје присуство како на друштеној  мрежи, тако и у друштву поштујући све потребне санитарне мере предострожности.

Пре него што је у Румунији проглашено ванредно стање, управо кад су власти подигле ниво узбуне у вези са епидемијом вируса корона, Црква је започела припреме за спречавање хуманитарне кризе. 

Широм Румуније парохије, манастири, епархије и архиепископије помажу колико могу. Координација је локална, на епархијском нивоу. Црквене установе пружају пастирско саветовање, али и топлу храну за медицинско особље, за старије, угрожене и оне који су у самоизолацији или у карантину због инфекције вирусом или због сумње у њега.

Неке епархије су даривале медицинске апарате болницама и покренуле акцију прикупљања финансијских средстава како би се набавило још више таквих уређаја, и тако су постале прави друштвени катализатор за подршку напорима у борби против пандемије. Ово одражава солидарност Цркве са болеснима, старима и угроженима. Такође показује да Црква цени оне који раде у болницама и у другим медицинским установама.

Финансијска и материјална подршка Цркве већ је премашила 820.000 евра, чему треба додати и друге значајне мере подршке.

Патријарх Данило, други архијереји и многи свештеници приложили су новац од својих прихода за набавку уређаја и заштитне опреме болницама, волонтерима и социјалним радницима. Једна архиепископија сарађује са локалним властима на преусмеравању друштвеног новца у износу од 300.000 евра намењен поправки цркава за две локалне болнице.

Извор: Оrthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)