Румунски Патријарх о националној катедрали

Предстојатељ Румунске Православне Цркве говорио је о катедрали Румунског националног спасења - једном од најрепрезентативнијих пројеката у Румунији у протеклих 10 година. -Изградња катедрале Румунског националног спасења, тј. ослобођења румунског народа, односно спасења људи, представља велики подухват ове Цркве. То не значи спас у богословском смислу, већ у патриотском смислу, изјавио је Блажењејши Патријарх.

У интервјуу за ТВР Патријарх је објаснио да је изградња нове патријарашке катедрале аманет добијен од његових претходника. -То није била наша идеја. Ми смо преузели ово дело заједно са Светим Синодом, свештеницима и верницима, јер је то Катедрала народног спасења - или Национална катедрала, како је то укратко називамо сада, и има вредност симбола – то је црква посвећена сећању на хероје румунског народа свих времена.

Ово је други пут да је патријарх Данило дао телевизијски интервју за протеклих 10 година од свог устоличења. Први телевизијски интервју дао је 30. септембра 2007. године, одмах после устоличења и обављен је у Патријарховој резиденцији.

Извор: Базилика.ро (са енглеског Инфо служба СПЦ)