Румунски патријарх позрдравио представнике Студентског удужења

Представнике огранака Удружења румунских православних хришћанских студената поздравио је у недељу у Палати Патријаршије румунски патријарх Данило, који им је честитао на 30-годишњици Удружења, "на служењу Цркви и земљи“. Патријарх је похвалио организацију због њеног присуства у животу Цркве и „сведочења међу студентима у различитим универзитетским центрима“.

„Ово исповедање вере у јавној сфери речима и делима, молитвом и радом, од виталног је значаја.“

„Удружење уједињује младе људе који желе заједно да се моле, заједно певају, заједно слушају духовна предавања, учествују у духовним и хуманитарним, филантропским активностима, који указују на Христову смирену и милосрдну љубав према људима“, рекао је 19. јула 2020. Румунски патријарх.

Његово Блаженство је похвалио чињеницу да је Удружење румунских православних хришћанских студената од почетка истицало значај учествовања у богослужењима и организовања духовних предавања током Великог поста.

Патријарх је подсетио младе на речи Светих Оца који кажу да се „чиста љубав рађа из молитве“ и да је „Бог посленик у души човека који се моли“.

Присутним студентима Патријарх је поклонио књиге о филокалној молитви и збирку молитвених канона и акатиста за дане у недељи.

Четрнаест представника из целе земље, по један за сваки огранак, било је у Букурешту у периоду од 17. до 19. јула на Националној конференцији Удружерња студената.

Јуна 14, 2020, организација је прославила 30-годишњицу. Већина пројеката планираних за годишњицу обустављена је због пандемије вируса корона.

Удружење православних хришћанских студената у Румунији основано је 14. јуна 1990. године у Букурешту, по благослову Светог Синода, на иницијативу студената и деканата појединих факултета.

Удружења румунских православних хришћанских студената има национални карактер са филијалама у свим универзитетским центрима као што су Сибиу, Крајова, Алба-Јулија, Орадеа, Темишвар, Баја-Маре, Сучеава, Бацау, Галати, Констанца, Тулчеа и други.

Извор: Basilica.ro(са енглеског Информативна служба СПЦ)