Румунски теолог Сауча биће интерим генерални секретар Светског савета Цркава

Sight Magazine - New acting general secretary named for World ...Румунски православни теолог Јован Сауча (64) остаће до јуна 2021. године генерални секретар ад интерим Светског савета цркава. Ово је потврђено на онлајн заседању Извршног одбора ССЦ. На истом заседању је одлучено да се услед пандемије планирано заседање скупштине Светског савета Цркава 2021. у Карлсруеу одржи годину дана касније - 2022. године.

Јован Сауча је рођен 1956, похађао је богословију у оближњем Карасебешу, а студирао је у Сибину и Букурешту. Докторирао је 1987. у Бирмингему. Од 1999. радио је у Патријаршији у Одељењу за спољне црквене односе, а 1988. г. постављен је за професора у Екуменском центру у Босеу код Женеве, да би 2001. г. постао његов директор. Од 2014. године он је заменик генералног секретара Светског савета Цркава.

Још се не зна тачно у коме месецу ће се 2022. године одржати најављена скупштина Светског савета Цркава, пошто се за сада воде преговори када ће у том граду бити на располагању смештајни капацитети.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)