Русија забранила сајентолошке књиге

Русија забранила сајентолошке књиге

Суд у Москви забранио је дела оснивача Сајентолошке цркве, саопштила је канцеларија државног тужиоца, наводећи да ће забрана важити на целој територији Русије. Суд је оценио да књига "Шта је Сајентологија?" (Wхат ис Сциентологy?) и друга дела Л. Рона Хабарда "садрже позив на екстремистичке активности", истиче се у саопштењу, преноси АФП.

Чим одлука суда постане правноснажна, сајентолошке књиге ће се наћи на федералном списку забрањеног екстремистичког материјала. Званичници Сајентолошке цркве су изјавили да ће уложити протест, док је њихов представник за Русију, Јури Максимов, казао да у Русији има на "десетине хиљада" поклоника сајентологије. Руски медији тврде да је међу њима неколико тајкуна и политичара. За руску православну цркву, сајентологија је "тоталитарна секта".

Хабард, писац научне фантастике, основао је Сајентолошку цркву 1954. у Лос Анђелесу. Према његовом учењу, технологија може да прошири ум и помогне у решевању проблема. Група тврди да има 10 милиона присталица широм света, од којих су најпознатије холивудске звезде Том Круз и Џон Траволта.

Извор: Танјуг