Руска Црква подиже храм Свих Светих у Страсбуру

У свечаној сали Саборног храма Христа Спаса у Москви под председништвом Сверуског Патријарха Кирила одржана је недавно прво заседање Одбора за подизање руског ставропигијалног храма Свих Светих у Страсбуру, у Француској.

На седници су присуствовали и представници града Страсбура, као и високи представник председника Руске Федерације по питањима спољне политике В. Назаренко, који је приметио, између осталог, да подизање храма у Страсбуру има огроман значај за Русију „како у контексту узајамних односа са Француском, а још више у ширем општеевропском контексту“. За Русе који живе у Француској храм ће значити учвршћење духовних и културних веза, што је истакнуто и током недавних разговора приликом посете француског Председника Оланда Русији.

Свјатејши Патријарх Кирил је истакао да се у Страсбуру налази дипломатско представништво не само Русије него и Украјине; овде се осећа и белоруско и молдавско присуство. Место за подизање храма је скоро у центру града, у непосредној близини зграда Европског парламента, Суда о људским правима и Савета Европе. Отуда се Патријарх нада да ће храм унети духовну и културну хармонију у живот града.

Ставропигијална парохија Свих Светих у Страсбуру постоји од 2003. године. Подизање храма је изазвано је све већим бројем православних хришћана који говоре руски у Страсбуру и његовој околини. Наводи се да у овом тренутку на његовој територији живе хиљаде Руса, Украјинаца, Белоруса, Молдаваца, православних верника из других народа. У овај регион пристижу православни студенти, туристи, поклоници, дипломате, политичари, бизнисмени и други.

Културни центар, који ће се подићи поред храма, вршиће улогу моста за повезивање народа источне и западне Европе. Овде ће се сусретати верски радници, културни делатељи, научници, политичари ради разматрања актуелних проблема друштвеног развоја европских земаља.

Извор: Московска Патријаршија