Руска Црква позива на стварање савеза за одбрану хришћана у Африци

Током међународне онлајн конференције „О положају хришћана у Африци“, Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, одржао је говор који преносимо у целости:

-Драги оци, браћо и сестре, добродошли на међународну онлајн конференцију „Стање хришћана у Африци“. Желео бих да захвалим Руском удружењу за одбрану верске слободе и Међународној новинској агенцији „Русија данас“ на организацији овог догађаја. Упркос садашњој пандемији вируса корона, имамо прилику да разговарамо о врло важној теми.

Почетак 21. века био је обележен великим таласом прогона хришћана у различитим регионима света. Дуго су хришћани на Блиском истоку, посебно у Сирији, били у тешком положају. У једном тренутку постојала је претња потпуном нестанку хришћана у тој древној библијској области. Верујем да смо заједничким напорима успели да то спречимо. Данас се у Сирији успоставља миран живот. Захваљујући руској држави и руским верским заједницама, обнављају се инфраструктура, школе, цркве и манастири. Хришћани и други становници Сирије постепено се враћају кућама.

Подршку пострадалној браћи Руска Православна Црква доживљава као своју историјску мисију. Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил посвећује највећу пажњу питању заштите прогоњених хришћана. Данас он указује на то да се епицентар прогона хришћана преселио у Африку, где скоро свакодневно нашу браћу и сестре убијају и прогоне због њихове вере. У исто време, афричко хришћанство данас бројно најбрже расте на свету. Терористичке акције могле би преокренути тај тренд.

Судбина хришћана у областима јужно од Сахаре посебно је тешка. Тако је Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, говорећи на међурелигијском самиту у Бакуу 14. новембра 2019. године, нагласио да се у Нигерији одвија прави геноцид над хришћанима и позвао светске верске великодостојнике да подигну свој глас у њихову одбрану. Заиста, у овој земљи терористи уништавају читава хришћанска села, прогонећи њихове становнике на верској основи. Недавно је вођа терористичке групе Боко Харам Абубакар Шекау преузео одговорност за отмицу више од 300 ученика у држави Кацина 12. децембра ове године. Боко Харам је такође објавио да би уочи Божића хришћани требало да очекују нове крваве нападе.

Још једно легло прогона наше браће и сестара у Африци је њен источни део: Сомалија, Кенија и суседне земље. Овде прогон хришћана врши екстремистичка група Ал-Шабаб. Омиљена тактика терориста је отимање међуградских аутобуса, из ојих одвајају хришћане које затим убијају.

ИСИС, поражен на Блиском истоку, повећао је своје присуство у афричким земљама. Раније су га подржавале групе Боко Харам из Нигерије и Ал-Шабаб у Сомалији.  У последње време активиран је покрет „Исламска држава централноафричке провинције, који преузима одговорност за многе терористичке нападе и нападе на цивиле на подручју  Мозамбика и Демократске Републике Конго.

Обеспокојава стање хришћана у Алжиру, где је недавно постојао јасан тренд ка појачаном владином притиску на хришћанске заједнице. Посебно су учестали случајеви одбијања да их поново региструју; снаге безбедности праве спискове са информацијама о верској припадности наставника у школама.

Етиопија је постала ново легло прогона хришћана. Усред политичке кризе у тој земљи, од средине 2019. године Етиопска Црква и њени верници били су под циљаним нападима. Стотине хришћана постали су жртве злочина; хиљаде су сада избеглице у својој земљи.

Главни циљ ове конференције је обједињавање напора хришћанских и међународних организација које помажу афричке хришћане. Морамо редовно размењивати информације о актуелним догађајима и, пре свега, створити услове да се чује глас напаћених хришћана у Африци. Истовремено, морамо размишљати о томе како да удружимо напоре у спровођењу заједничких хуманитарних иницијатива на афричком континенту.

Руска Православна Црква и Министарство спољних послова Руске Федерације већ предузимају кораке у овом правцу. Конкретно, дали смо предлог да се питање прогона хришћана уврсти у дневни ред самита Русија-Африка.

У име Руске Православне Цркве желео бих да позовем све заинтересоване снаге, пре свега хришћанске Цркве и организације, да устану у заштиту прогоњених хришћана у Африци. Верујем да би резултат данашњих расправа требало да буде стварање солидне платформе за такав савез.

У исто време, улажући хуманитарне напоре, Руска Православна Црква се придржава правила да се свака таква акција мора координисати са локалним црквеним заједницама и организацијама. Не можете истовремено изразити жељу да помогнете прогоњеним хришћанима, а да игноришете њихово гледиште. Уверен сам да се потпуно исто правило мора следити и у случају афричког континента. Само заједно можемо успешно решити задатак. Хвала на пажњи!

Извор: Московска Патријаршија