Руска црква припојила девет парохија епархијама у иностранству

На заседању у манастиру Преображења Господњег у Валааму Свештени Синод Руске Православне Цркве донео је низ одлука у вези са својим епархијама у иностранству.

Конкретно, архијереји су званично прихватили 8 парохија широм епархија новооснованог Егзархата за југоисточну Азију и једну из новооснованог Западноевропског егзархата под јурсидикцијом Московске Патријаршије, преноси Патриархиа.ру.

Егзархати су основани 28. децембра 2018, а четири епархије у оквиру југоисточне Азије 27. фебруара 2019: епархије Сингапура, Кореје, Тајланда и Филипина-Вијетнам. Свештени Синод је 4. априла именовао архиепископа Кизила и Туве Теофана за епархијског архијереја Корејске Епархије.

У Европи, новооснована парохија Светог Николаја Чудотворца на Фарским острвима, као самоуправни архипелаг и део Краљевине Данске, званично је примљена у Патријаршију. За пароха нове парохије постављен је протојереј Тимотије Золотуски, настојатељ цркве св. Николаја у ​​Рејкјавику, на Исланду.

У Југоисточноазијском егзархату, у Корејску епархију примљена је парохија Васкрсења Христовог у Сеулу и парохија Рођења Пресвете Богородице у Бусану, у Јужној Кореји. Парохија Преображења Христовог у Јангону, у Мјанмару, примљена је у Тајландску епархију, док су парохије Христа Спаситеља у Тагаитају, на Филипинима, Св. Матроне Московске у Давау, на острву Минданао на Филипинима, Христовог Васкрсења у Генерал Сантосу, на острву Минданао, Св. Ксеније Петроградске у Ханоју, у Вијетнаму, и Покрова Пресвете Богородице у Хо Ши Мину, у Вијетнаму,  припојене Филипинско-Вијетнамској епархији.

Такође је одлучено да се обнови  парохија Иверонске иконе Богородице у Манили, на Филипинима.

Свака од нових парохија већ има понеколико десетина верних, а то нису само  руски верници запослени у овим местима, него и домородци који су духовна чеда Руске Цркве.

Извор: Orthochristian (са енглеског Инфо служба СПЦ)