Руска црква свете Марије Магдалине у Мадриду

Руска црква свете Марије Магдалине у Мадриду
Руска црква свете Марије Магдалине у Мадриду
Руска црква свете Марије Магдалине у Мадриду
Руска црква свете Марије Магдалине у Мадриду

Eпископ херсонски Нестор je благословио 7. фебруара 2013. године куполе и крст за цркву свете Марије Магдалине у Мадриду. Свечаном обреду присуствовали су руски амбасадор И. Корчагин, Велика војвоткиња Марија Владимировна, председник Руске железнице В. Јакуњин, директор Transsoyuz charity В. Чернишев, као и Карлос Паласио Ориол, председник шпанске компаније Талго, која је потврдила своју спремност да подржи изградњу цркве.

Парохија свете Марије Магдалине у Мадриду је основана 1761. г. и постојала је све до 1882. У послератном времену парохијани су се сабирали у капели свете царице Александре у кући руске царске породице. Године 2001. основана је парохија Христовог Рођења, а службе су вршене у објекту где се производио намештај.

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Фондација  Рођења Христовог је регистрована код шпанског Министарства културе. Фондацију предводи старешина парохије отац Андреј Кордочкин. У рад Одбора покровитеља, између осталих, укључени су Архиепископ јегорјевски Марко, шеф Канцеларије Московске патријаршије за институције у иностранству, Епископ херсонски Нестор и Војвоткиња Марија Владимировна, која живи у Мадриду.

Званична дозвола за изградњу цркве добијена је 5. октобра 2011. када су архиепископ Марко и епископ Нестор Херсонски благословили камен темељац будућег храма. У јесен 2012. године патријарх Кирил је дао благослов за освећење нове цркве свете Марије Магдалине Равноапостолне. Планирано је да грађевински радови буду завршени у априлу 2013. године. Поред храма, парохија ће добити и канцеларије, трпезарију, учионице за децу и станове за свештенство.

Извор: mospat.ru