Руска Црква уз Србе

Руска Православна Црква изражава искрену солидарност са православним верницима Српске Православне Цркве у вези са самопроглашењем независности Косова и Метохије.

Митрополит Кирило "Ми делимо тугу и састрадавамо са српским народом, коме су отели историјски део земље за који је цео народ везан историјским и духовним нитима.," истакао је Високопреосвећени Митрополит Г. Кирило, председник Одељења спољних послова Московске Патријаршије.

У даљем току конференције за новинаре коју је сазвао поводом овог преседана у савременој светској историји, он је додао да је противник било каквог насилног постизања циља. Истакао је да се Руска Црква и њени верници саосећају са српским страдалним свештенством и народом, али да је неопходно да Русија пронађе начин како ће изразити солидарност са српском браћом.

Митрополит Кирило је даље нагласио да се Руска Црква слаже са саопштењем за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у вези са овим немилим догађајем и да ће званично и Руска Црква упутити саопштење за јавност о истом проблему, јер после овог самопроглашења може да наступи лом светске политике. Он је истакао да је овај догађај ненормалан и да може да дели светску и европску политику на пре и после Косовског питања.

Према његовим речима, светски, добро и чврсто утврђени, консензус је сломљен.