Руска делегација у Техерану

Руска делегација у Техерану
Руска делегација у Техерану
Руска делегација у Техерану
Руска делегација у Техерану

Од 8. до 19. децембра 2017, секретар за међу-религијске односе при Одељењу за спољне црквене везе Московске Патријаршије, свештеник Димитри Сафонов, уз благослов председника овог Одељења митрополита Илариона, посјетио је Техеран ради вођења разговора са руководством Организације исламске културе у том земљи на тему предвиђену за 2018. г.  на једанаестој седници Комисије "Православље-Ислам ". Последњи састанак ове Комисије одржан је у септембру 2016. године у Москви.

Током посете дошло је до састанка са замеником председника Организације исламске културе и односа Ирана по питањима науке и образовања Кахраманов Сулејмани. У име председника Одељења,  свештеник Димитрије Сафонов је захвалио иранској страни на вишегодишњој сарадњи са Руском Православном Црквом, наводећи да је Комисија почела с радом пре тачно двадесет година – 19. децембра 1997, када је први пут делегација Руске Цркве стигла у Техеран. Представник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије изјавио да као члан те прве делегације, митрополит Иларион (у то време јеромонах) са истом пажњом и данас прати православно-исламски дијалог. Разматране су теме везане за будући састанак. После састанка странке су размениле сувенире.

Тада је о. Димитрије водио разговор са директором Центра за међурелигијски дијалог Хоџат ал Ислам Мохамедом Мехди Тасхиријем. Прота Димитрије Сафонов је рекао да су иницијативу за стални дијалог дали Његова Светост Патријарх Кирил и брат учесника садашњег дијалога ајатола Мохаммад Али Тасхири, и он се  успешно развија више од двадесет година. Током тих година сарадње било је могуће разговарати о широком спектру питања која се односе на две верске заједнице. Те теме су: људска права, улога и место религије у друштву, глобализација, есхатологија и антропологија, међурелигијски дијалог. Дискусија о овим питањима довела је до високог нивоа међусобног разумевања и поверења, и допринела је јачању пријатељства између двају народа и држава.

Током састанка пуно пажње је посвећено традиционалној академској сарадњи. О. Димитрије Сафонов, који је и научни секретар Факултета за постдипломске и докторске студије светих Кирила и Методија, рекао је: "Као представник највиших духовних школа Руске Православне Цркве, могу да посведочим  велики потенцијал академске међуверске сарадње." Две стране су истакле значај изградње академске теологије да би се превазилазила опасност од екстремизма под верским слоганима.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)