Руска Православна Црква наставља прикупљање помоћи за Српску Цркву на Космету

„Ни за кога није тајна колико је трагично тренутно стање српског становништва на Косову“, истакао је Његова Светост Патријарх Кирил у свом извјештају на Архјијерејском Сабору 2. фебруара 2013, „и да Руска Православна Црква, по обичају, указује подршку братској Српској Православној Цркви у њеној тешкој мисији у том крају.“

У јануару 2012. године, по благослову Његове Светости, започето је прикупљање средстава за помоћ српским храмовима и манастирима за Косово и Метохију, а такође и за хуманитарне програме Српске Цркве. Дио средстава, сабраних у московском Сретењском манастиру, у вриједности од 200 хиљада евра на љето исте године на молбу Епископа рашко- призренског Теодосија, предат је православној Богословији у Призрену, чиме је обновљен њен рад.

Од добијених средстава кренули се радови обнове, уведено је у функцију неколико објеката, што је омогућило да се на јесен 2012. године увећа број ученика и предавача за два пута.

Српској цркви, као и народу на Косову, пријеко је потребна помоћ. Многе манастире и храмове потребно је ремонтовати, а радови на Призренској богословији још увијек су далеко од завршетка. Црквене организације подржавају многе људе који су на ивици егзистенције.

„Позивам епархије и манастире да се активније укључе у помоћ нашој једновјерној браћи која се налазе у тешком положају“, истакао је Његова Светост Патријарх Кирил у свом излагању на Архијерејском Сабору.

Извор: pravoslavie.ru