Руски гласови у требињском Саборном храму

У Богослужењима Православне Цркве инструменти се не користе. Разлог томе је што је способност људског гласа, као дара божијег, изнад сваког инструмента, као људске творевине. Зато кажемо да је људски глас најсавршенији инструмент. Када тај најсавршенији инструмент свира у славу Божију онда се ти звуци зову молитва. У понедељак, 5. јула 2010. године, братство Саборног Храма у Требињу имало је част да угости и дочека најбоље солисте и чланове московског хора „Покроф" предвођене истакнутим диригентом Андрејем Горјачевом.

Том приликом организован је и наступ ових путујућих виртуоза у дивним композицијама црквене и народне пјесме најпознатијих руских композитора. У духу вишевјековне православне традиције Русије својом надахнутом пјесмом и веселим осмјехом измамили су уздахе и аплаузе окупљеног народа који је чувши за долазак руских православних умјетника похрлио у наш Саборни Храм. Иначе поменути хор поје по правосланим храмовима цијеле Москве и Русије, а ово је била једна од њихових посјета православним народима на Балкану у сколпу које су посјетили и посјетиће православне Србе и у Хрватској, Црној Гори и Србији. Ссвојим доласком они потврђују братску и сестринску љубав наших народа, а својом пјесмом и заједничку љубав према Господу коју дијеле и умножавају са нашим народом. Захвалност за овај дивни наступ дугујемо и добрим и братским односима са Српском Православном Црквеном Општином Дубровник чијим трудом и залагањем је омогућена посјета и наступ поменутог хора из Русије.

Овом приликом вриједи напоменути да је уз духовни и културни доживљај који је примјећен ово била прилика и за наше хорове који редовно поју при Саборном Храму да се кроз искуство искуснијих и они мотивишу за још веће успјехе на пољу духовне музике и црквено народне традиције.

Слушајући гласове браће и сестара из Русије певало је и срце сваког ко је имао ову изузетну прилику и част да ужива у мелодијама руских духовних и народних песама.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка - Саборни храм у Требињу