Руски парламент усвојио нови закон о абортусу

Руски парламент усвојио нови закон о абортусу

Руски парламент усвојио је закон о ограничењима на вршење абортуса, али је одбио предлог, који је подржала Руска Православна Црква, за још већа ограничења.

Према званичним статистикама Русија је једна од водећих земаља у свијету по проценту абортуса. Према подацима Министарства здравља у Русији се годишње изврши преко милион абортуса, мада, како истичу борци против абортуса, ова статистика не обухвата абортусе извршене у приватним клиникама, те, како они сматрају, стварна цифра износи око шест милиона.

Закон који је донесен у петак не дозвољава абортус након 12-те недеље трудноће, осим у случајевима да жена не може бринути о дјетету, када се дозвољава абортус до 22-ге недеље. Закон такође предвиђа обавезан период од два до седам дана чекања, чиме се женама даје простор да размисле о својој одлуци.

Закон, ипак, не обухвата ограничења која је предложила Руска Православна Црква, као што су обавезна сагласност мужа у случају удатих жена, сагласност родитеља у случају малољетних дјевојака или право доктора да одбије вршење абортуса.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса