Руски патријарх Кирил састао се с председником Абасом

Руски патријарх Кирил обишао је у суботу Цркву Христовог рођења у Витлејему и састао се са палестинским председником Махмудом Абасом.

Након посете цркви у Витлејему, подигнутој на месту где се по хришћанском веровању родио Исус, Кирил се другог дана посете Светој земљи састао с Абасом у његовој канцеларији у том граду на Западној обали. Абас је означио посету патријарха историјском, истакавши такође њен политички значај, и подсетио да Москва подржава мир и правду на Блиском истоку.

Патријарх Кирил је забринут због смањења хришћанске популације у Палестини. „Под утицајем спољних околности, у којима се налази Палестина, хришћани напуштају Вашу земљу“, казао је он у петак, приликом састанка са палестинским лидером Махумедом Абасом у Москви.

Према ријечима поглавара, нема излива великих димензија, али ипак смањује се проценат хришћана.

Он је замолио политичара да пажљиво размотри ову информацију, да помогне да се заустави излив хришћанског становништва, и да допринесе уважавајућем односу сарадње између хришћана и муслимана на територији Палестине.

Кирил је нагласио да је ова посета нешто посебно за њега и да је нарочито важна јер је, како је казао, "Исус овде ходао".

"Потпуно сам уверен да сте посвећени миру и ваш став се поздравља јер народ који овде живи зна шта значи живети у нереду", рекао је руски патријарх.

Поглавар цркве, која има 150 милиона верника, допутовао је у Јерусалим у петак у прву посету Светој земљи од како је постао патријарх. Он је најпре обишао Цркву светог гроба, где се молио заједно са јерусалимским патријархом Теофилом.

Током шестодневне посете патријарх Кирил ће се такође састати са председником Израела Шимоном Пересом и јорданским краљем Абдулахом II, што се сматра одразом важности која му се придаје, преноси АФП.
Израелско Министарство спољних послова означило је долазак патријарха најважнијом верском посетом Израелу од доласка папе Бенедикта XVI у Свету земљу 2009. годинe.

Извор: Новости; Интерфакс