Руско-немачки омладински богословски сусрети одржани у Москви

Од 27. септембра до 3. октобра 2016. године одржани су Омладински богословски сусрети (ОБС) у Москви, Петрограду и Нижњем Новгороду, по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. Ове догађаје организује Радна група Цркве у Европи при форуму Петроградског дијалога. Пројекат омогућује студентима богословских дисциплина немачких универзитета да се упознају са системом високог верског образовања у Русији и тако остваре академске контакте.

Групу немачких студената предводи др Ј. Елдеман, директор Института за екумениске студије у Падерборну. Са руске стране, у пратњи су били С. Очканов, из Одељења Московске Патријаршије за спољне црквене односе са далеким иностранством, и Ју Фокавина, саветник директората форума Петроградског дијалога.

Немачки гости су 27. септембра посетили Сергијев Посад. Посетили су музеј Московске духовне академије и Семинарије и упознали се са историјом Академије. Том приликом разгледали су руска црквена уметничка дела. Потом су се упознали са проректором за акредитације о. Антонијем Борисовим и студентима Академије и Семинарије.

Екскурзија је одвела госте и у Светосергијевску лавру Свете Тројице.

Учесници ОБС су 28. октобра посетили Православни универзитет хуманистичких наука Св. Тихона у Москви.

Истог дана, студенти су посетили и Институт за постдипломске студије Свети Ћирило и Методије;  овде су дочекали јеромонах Атанасије (Микрјуков), академски инспектор, ђакон Сергије Черкасов, асистент проректора, и други.

Посета престоници завршена је обиласком хрма Христа Спаситеља. Програм ОБС предвиђа и посету Нижњем Новгороду и Петрограду.

Извор/слике: Московска Патријаршија (превод. Информативна служба СПЦ)