Са прославе празника Светог Саве у Скадру

Празник Светог Саве ове године је, након 75 година, први пут литургијски прослављен у Скадру. Албански краљ Ахмед Зогу је 1934. године једним декретом забранио српске институције и одржавање светосавских прослава у Албанији. Свету службу Божију у скадарском храму Свете Тројице данас је служио парох цетињски јереј Љубомир Јовановић, уз саслужење ђакона Игора Балабана.

Светој служби присуствовао је и отправник послова Амбасаде Србије господин Зарић са сарадницима, представници Удружења «Розафа - Морача», као и Срби и Црногорци римокатоличке и мухамеданске вјере који су угостили цетињско свештенство. Домаћин славе био је Омер Станковић, старином из Ћеклића код Цетиња. Након литургије одржана је и светосавска академија на којој су учествовала дјеца из Скадра и околине. Промовисана је и књига поезије «Скадарске елегије», чији је аутор пјесник Будимир Дубак. О књизи су говорили предсједник Удружења «Розафа - Морача» Павле Брајовић, професор Светозар Ћираковић и вајар Ратко Вулановић.

Шеф кабинета Митрополита Црногорско-приморског протојереј Радомир Никчевић, који је поводом празника Светог Саве такође боравио у Скадру, казао је Радио-Светигори да је данашњи дан био величанствен. «Црква је била препуна, дјеца су на српском језику изводила светосавски програм», рекао је он. «Професор Ћираковић, који већ годину дана у Скадру учи дјецу српском језику, постигао је велики успјех, јер се дјеца полако враћају своме идентитету», објаснио је он.

Извор: Митрополија црногорска-приморска