Сабор Православне дјеце Црне Горе

Светом службом Божијом коју је 3. јула 2008. године у Цетињском манастиру служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије на Цетињу је почела традиционална манифестација «Сабор православне дјеце Црне Горе».

«Ево данас, овдје, дјеце наше поред ћивота Светог Петра Цетињског, поред руке Светог Јована Крститеља», казао је Владика верницима сабраним на Литургији. «А Свети Јоав је оно дијете које је благословило Бога док је још било у утроби матере његове. Ви сте се, дјецо, сабрали да и ви, заједно са пророком Мојсијем, пророком Самуилом, Светим Јованом Крститељем, са Пресветом Дјевом Богородицом, са Светим Савом, Светим Петром Цетињским и другом дивном дјецом Божјом која су ушла у Царство небеско - прославите Господа», рекао је Владика.

«И да се овдје учите мудрости Божјој, страху Божјем, васпитавајући се од своје младости законом Божјим», поручио је Владика деци.

По завршетку Литургије је на гумну испред Цетињског манастира отпочео програмски дио овогодишњег Сабора под мотом «Радујте се у Господу». Деци се поново обратио Митрополит Амфилохије ријечима да је Бог - Бог радости. «Наш Христос, у чије Име се ми крштавамо је Бог радости и доноси нам радост. То је радост која није од данас до сјутра, него радост вјечна и непролазна».

«Има радости које су краткога даха: сад јесу, сад нијесу», рекао је Владика. «А вјечну радост ни смрт не може да побиједи. Само она радост која је радост у Господу је права и истинска радост».

«Радост је то што се ви данас овдје, радост је што нас сунце грије, радост је и то што смо на Цетињу, јер је ово стари град, радујемо сте што сте овдје у дому Светог Петра Цетињског који је дом све дјеце Црне Горе. А Свети Петар је био и остао најљепше дијете Црне Горе», рекао је Митрополит Амфилохије отварајаћи овогодишњи Сабор православне дјеце Црне Горе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - С.К./Р.В