Сабор православне омладине у Барањи

Сабор православне омладине у Барањи
Сабор православне омладине у Барањи
Сабор православне омладине у Барањи
Сабор православне омладине у Барањи

Дана 9. септембра 2018. године, у послеподневним часовима, око епископа Херувима у барањском граду Дарди се окупила православна омладина на челу са својим свештеницима и вероучитељима поводом молитвеног чина призива Светог Духа нља почетку школске године.

У обреду призива Светог Духа Епископу су саслуживали месни парох протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски, протојереји-ставрофори Стеван Кувежданин из Кнежевих Винограда и Слободан Мајкић из Јагодњака, протојереј Драган Вукадиновић из Белог Манастира, јереј Вукашин Цветојевић из Вуковара и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља.

На крају обреда Епископ је између осталог рекао: -Часни Оци, драги наставници, ученици, желим на првом месту да заблагодарим Господу што смо се данас овде сабрали, у Дарди, у цркви посвећеној Светом архангелу Михаилу и да призовемо благослов Божији за почетак нове школске године. Да будете деца вечности, да се учите разуму, мудрости Божијој, да се учите поштењу, добром моралу и да будете примерни ђаци и да сва знања која стичете увек буду усмерена на грађење ваших личности, а на корист своје Цркве, заједнице и свога народа. Да увек будете добра и поштена деца која ће чувати своју веру и традицију, јер је то пут који нам је оставио Свети Сава, да будемо на томе путу светосавског предања. Онда ћемо знати да смо прави наследници и деца вечности. Сам Христос, када започиње своју проповед међу нама, је говорио да деца буду пример оних људи који заслужују Царство Небеско. То заиста и јесте тако, јер су деца безазлена, она су примери поштења и врлине, а ми одрасли треба да их усмеравамо у томе правцу да постану људи који ће бити достојни носиоци свога идентитета, своје вере и свога језика.
Нека би Господ дао да се то и оствари и нека благослов Светог архангела Михаила буде на свима вама од сада и кроз сву вечност. Амин!

На крају беседе Епископ је нагласио да се од овог тренутка установљује Сабор православне омладине и да ће свих наредних година бити одржаван прве суботе у септембру.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска