Сабор српске омладине у манастиру Студеници

Са благословом Епископа жичког Г. Хризостома, а у организацији Српског сабора Двери, од Видовдана, 28. јуна до 1. јула 2007. године у манастиру Студеници, одржан је седми по реду Сабор српске омладине, друштвена мрежа која окупља на десетине православно-националних организација широм српских земаља и Расејања.

Сабору је присуствовало 76 чланова из 32 организације, угледни предавачи из земље и иностранства, као и гости из Русије, из Фонда Светог Андреја Првозваног и удружења Млада Русија. Посебно је било запажено присуство и беседа Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија који је упознао присутне са ситуацијом на Косову и Метохији и апсолутном угроженошћу српске и неалбанске популације под патронатом међународних снага.

На Сабору, чија је једна од тема била Културне везе Србије и Русије, потврђена је дубока и плодотворна сарадња српског и руског народа и истакнут је њихов незаобилазан допринос хришћанској и европској цивилизацији. Сабор очекује од власти у свим српским земљама да руском капиталу и култури омогући равноправно учешће у свеукупном друштвеном животу.

После тродневног рада усвојени су следеће закључци:

"Сабор је констатовао да подржавање Ахтисаријевог плана, као наводно јединог решења на Косову и Метохији, представља међународни преседан и правно насиље, јер се њиме сувереној држави Србији одузима 15% њене територије и то на начин како је то Хитлер учинио Минхенским споразумом одузимајући део територије Чехословачкој 1938. године.

Захвалан Руској Федерацији на принципијеном поштовању међународног права и Повељом УН загарантованих права о суверенитету сваке њене чланице, Сабор упућује отворено писмо руском председнику Владимиру Путину.

Одлука Високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину о проглашењу Меморијалног комплекса у Поточарима (општина Сребреница) као екстратериторијалне целине и поништавању државних симбола Републике Српске (грб, застава и химна) је још један пример политике двоструких аршина које над Србима поново спроводи међународна заједница и Европска унија. Сабор одлучно одбацује овакву политику и подржава све акције српског народа у очувању његовог духовног, националног и територијалног јединства што му је и загарантовано Дејтонским споразумом 1995. године.

Сабор осуђује нацрт новог Устава у Црној Гори којим се жели извршити „уставни геноцид" над српским народом и преименовати српски језик у тзв. црногорски. Сабор такође подржава свеукупне напоре Митрополије црногорско-приморске у очувању њеног вишевековног канонског поретка.

Сабор је подржао Уредбу Владе Републике Србије о обустави Закона о електронским личним картама и тражи од Народне скупштине да се обустава издавања нових биометријских личних карата спроведе на законском нивоу.
Прихватајући медијску кампању Година културе Живота и акцију Покрет за Живот, све чланице Сабора су се обавезале да од 1. септембра учествују у његовом спровођењу и промовисању културе Живота, лепоте детета у пренаталном периоду, као и вредности брака и породице. На овај начин Сабор подстиче биолошки опстанак српског народа.

Сабор одлучно наставља плодотворно умрежавање свих нестраначких православно-националних организација широм српских земаља."

Са Сабора је упућено писмо председнику Руске федерације г. Владимиру Путину, које преносимо у целини:

"Поштовани господине Председниче,

Сабор српске омладине изражава Вам велику захвалност због подршке коју пружате Србији у борби за очување Косова и Метохије у њеном саставу.
Ваш принципијелан став по овом питању има огроман значај за одржање међународног правног поретка, чиме дајете наду сваком народу да очекује равноправан положај у међународној заједници без обзира на своју величину.
Свестан дубоких историјских, духовних и културних веза наша два словенска народа, Сабор српске омладине, као друштвена мрежа удружења из Србије, Црне Горе, Републике Српске и расејања, наставиће да развија, обнавља и продубљује везе између српског и руског народа.

После трагичног 20. века за Русију и Србију, Ваша одбрана међународног права и препознавање принципијелних политика наша два народа у очувању основних достигнућа европске и хришћанске цивилизације на почетку новога века, символично представља могућност светлије и велике историје јединствених православних народа."