Сабор Светог Јована Крститеља у Загребу

Сабор Светог Јована Крститеља у Загребу
Сабор Светог Јована Крститеља у Загребу
Сабор Светог Јована Крститеља у Загребу
Сабор Светог Јована Крститеља у Загребу

У петак, 20. јануара 2017. године, када наша Црква молитвено прославља Светог Пророка, Претечу и Крститеља Господњег Јована, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије прославио је своју крсну славу.

Евхариситјским сабрањем у Саборном Преображењском храму у Загребу начелствовао је Епископ далматински г. Фотије, уз саслужење Епископа горњокарловачког г. Герасима и митрополита Порфирија, као и архимандрита Никодима (Косовића), игумана манастира Крке и братства Катедралног храма.

У славу Божју и у част Светог Јована Крститеља током свете Литургије појао је хор Преображењског Катедралног храма у Загребу.

Преосвештени Епископ далматински Фотије на крају свете Литургије обратио се пригодном беседом митрополиту Порфирију као и свој богољубивој пастви сабраној на Божанској Мистагогији и честитао свима велики празник, а митрополиту Порфирију и свима који славе Светога Јована срећну славу.  

По завршетку литургијског сабрања, цењени гости пријатељи митрополита Порфирија сабрали су се у свечаној сали Духовног центра на Светом Духу где је припремљена свечана славска трпеза љубави. Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење игумана Никодима и ђакона Драгана Радића, благословио је и освештао славско жито и преломио славски колач, а потом се пригодном беседом обратио митрополиту Порфирију и узваницима честитајући свима празник и славу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска