Сабор у манастиру Крки

На празник Успења Пресвете Богородице (28. 08. 2010. год.), храмовној слави манастира Крупе, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске.

У својој беседи поводом овога празника Епископ Фотије је говорио о значају Пресвете Богородице у економији спасења и нагласио да је празник Успења Богородице с правом назван Други Васкрс, јер се Пресвета Богородица, прва после Господа Исуса Христа, телесно узнела на небеса. Пресвета Богородица, међутим, како је даље истакао Епископ Фотије, и после свога Успења није напустила Цркву Христову, већ непрестано бдије и стражи над душама верујућих, како се и пева у тропару Успења.

После свете Литургије на којем се причестио велики број верника, Епископ Фотије је пререзао славски колач и честитао игуману Гаврилу и свим гостима срећну славу.

Сабор у манастиру Крупи је један од значајних догађаја у Епархији далматинској, који из године у годину окупља велики број православних Срба, не само из Далмације, него и других делова света. Између осталих гостију, ове године на сабору у манастиру Крупи били су и др Јанко Веселиновић, народни посланик Скупштине Р. Србије; др Милорад Пуповац, председник СНВ-а и саборски заступник; као и представници локалних власти Општине Обровац, Ервеник, Кистање и Задар.

Извор: Епархија далматинска