Сабор у манастиру Крупи

Сабор у манастиру Крупи
Сабор у манастиру Крупи
Сабор у манастиру Крупи
Сабор у манастиру Крупи

На празник Успења Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крупи уз саслужење свештенства Епархије далматинске

На овај велики празник одржава се традиционални сабор у манастиру Крупи уз присуство великог броја православних Срба са свих страна света. У својој беседи Епископ Фотије је изразио радост што се и ове године сабрао велики број верника на храмовној слави у манастиру Крупи, нагласивши да је празник Успења други Васкрс: - Овога дана Црква празнује Успење Пресвете Богородице на небо, не само душом него и телом, чиме је потврђено Васкрсење Христово, али и наговештено свеопште Васкрсење из мртвих читавог људскога рода.

После свете Литургије преломљен је славски колач у спомен храмовне славе манастира Крупе. Поред великога броја свештенства и монаштва Епархије далматинске и великог броја верника на слави у манастиру Крупи присуствовали су и многи угледни гости, између осталих и г. Милорад Пуповац, председник СНВ-а из Загреба, и саборски заступник др Анте Жупан, градоначелник Обровца, и други представници локалне српске самоуправне заједнице Обровца и Задра. На овогодишњој слави у манастиру Крупи била је присутна и већа група новинара из Беча и Аустрије на челу са г. Мирком Кулунџићем. Они су ову посету манастиру Крупи искористили за разговор са епископом Фотијем и г. Милорадом Пуповцем и градоначелником Обровца др Антом Жупаном, а тема ових разговора је била положај Српске Православне Цркве и српске заједнице у Далмацији и Хрватској.

За све присутне госте приређена је трпеза љубави у манастирској трпезарији трудом и залагањем игумана манастира Крупе Гаврила Стевановића.

Извор: Епархија далматинска