Сабор у Руми – 8. и 9. септембар 2012. године

Храм Сабора Српских Светитеља у Руми и ове године прославиће крсну славу Сабором на коме ће се, као и прошле године, окупити више хиљана људи из Руме и целог Срема. Сабор почиње у суботу, 8. септембра 2012. године, вечерњим богослужењем у 18 часова. Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије служиће на празник Сабора Српских Светитеља - 9. септембра 2012. године - Свету Архијерејску Литургију са почетком у 9,30 часова. После Свете Литургије верном народу и медијима ће се обратити Преосвећени Епископ сремски Г. Василије.

Овогодишњи Сабор биће употпуњен богатим културно-уметничким програмом. У суботу у 20 часова наступиће деца из дневног боравка Центра за социјални рад из Руме, ученици ОШ Теодор Тома Андрејевић, Градско позориште (представа Весели кловнови), дечја група КУД Бранко Радичевић, тамбурашки оркестар Плави чуперак, група RU BEAT DJS. У недељу у 20 часова наступи ученика Гимназије Стеван Пузић (предстве Цар Константин и хришћанско учење, Рума кроз векове), КУД Бранко Радичевић, и народних гуслара, биће завршени пројекцијом руског религиозног филма ПОП. Оба дана Сабора верни народ ће моћи да погледа изложбу рукотворина, производа уметничких и традиционалних заната и домаће радиности.     

Храм Сабора Српских Светитеља још је у изградњи. Земљиште је освештано 2004. године, а темељи су изливени 2007. године. Храм је у богослужбеној употреби 6. фебруара 2011. године. При овом храму налазе се две парохије о којима се старају два свештеника - старешина храма јереј Сретен Лазаревић (063/426-624) и јереј Бранислав Мишковић.