Сабор Васојевића - 13. септембар, Црква Св. Архангела Михаила на Ножици код Лијеве Ријеке

Удружење Ножицаи Црквени одбор за обнову Цркве Светог Архангела Михаила на Ножици организује духовнесвечаности поводом предстојеће завјетне славе Васојевића, празника Светог Александра Невског (12. септембар2008.) у цркви Светог Архангела Михаила на Ножици, надомак Лијеве Ријеке (у народу познатој као Васова црква). Ријеч је о црквеном здању из 14. вијека чији је ктитор родоначелник Васојевића - Васо. Васове мошти супосле шест вјекова пронађене и у току је обнова његовог загробног споменика. Народ овога краја је свјестан значаја овог здања, како у религиозном тако и у историјском и културолошком смислу, што је и разлог за његову и своју обнову. Црква је већ освештана и неколико година у функцији, али многи детаљи ентеријера и порте остали су недовршени.

Завјетнаслава, празник Св. Александра Невског, представља сабор Васојевића и има изузетну вриједност и значај, јер нас окупља око Бога, у коме нам је, на тај дан, предводник и заступник Свети Александар Невски, свети руски књаз и владар, али и покорни слуга Божји, који је изрекао свету истину да Бог није у сили него у правди. На тај дан, из године у годину, окупља се све већи број вјерника, посебно дјеце и омладине и наше браће из дијаспоре. Овогодишњи кум Цркве је Марко Мујовић, а домаћин, братство Мујовићи.Желимо да наставимо традицију кумства цркве, али и да саму прославу обогатимо културно - умјетничким и историјско - едукативним садржајима. Тежимо да дјеца и омладина спознају своје коријене и обичаје, да буду ближи Богу и једни другима, да даље преносе Божије поруке и уче своју дјецу да наставе традицију славних предака и гаје дух православља. С обзиром да је 12. септембар петак, уз благослов ЊеговогВисокопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, прослава овог празника одржаће се дан касније, дакле у суботу 13. септембра, како би што више дјеце и омладине, али и наше браће из дијаспоре присуствовало прослави.

Овом приликом обавјештавамо Православне епархије и парохије наше Цркве у земљи и иностранству о проналаску мошти нашег претка, обнови цркве и успостављеној традицији завјетне славе и сабора, уз молбу да у својим могућностима помогну у изградњи Цркве и споменика.

- Протокол завјетне славе

- Донаторски пакет

- Васојевићи, корени и традиције

За Црквени одбор, мр Иван Трифунов Мујовић

За све потребне информације обратити се:

Ивану Мујовићу +38163 184 2743 и

Марку Мујовићу +382 67518 970,

или преко интернет презентације

http://sites.google.com/site/vasojevici/Home

и електронском поштом vasojevici@gmail.com