Сабор вероучитеља Епархије ваљевске

Сабор вероучитеља Епархије ваљевске
Сабор вероучитеља Епархије ваљевске
Сабор вероучитеља Епархије ваљевске
Сабор вероучитеља Епархије ваљевске

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, у оквиру припрема за почетак нове школске 2017/18. године, 29. августа 2017. године у Парохијском дому храма Светог великомученика Георгија у Ваљеву одржан је сабор вероучитеља Епархије ваљевске.

Сабрање је почело излагањем Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина. Упутивши речи подршке и охрабрења вероучитељима, епископ Милутин је подсетио на значај и одговорност коју подразумева вршење дужности предавача верске наставе.

Јереј Далибор Чкојић, секретар Одбора за веронауку, говорио је о новом наставном плану и програму који је заснован на искуствима шеснаестогодишњег прегалаштва вероучитеља у школама и требало би да испуни очекивања и адекватно одговори на захтеве верске наставе у школском систему. Како још увек нема школских уџбеника и радних свезака, вероучитељи су позвани да својим предлозима помогну у њиховој изради. У наставку састанка говорено је о постојећим проблемима у вези са положајем верске наставе у образовном систему, као и о радно-правном статусу вероучитеља у школама.

Ђакон Стеван Сировљевић, секретар Епархије ваљевске, узео је учешће у сабору и упознао вероучитеље са новим начином рада епархијског сајта и позвао их да активно учествују у његовом раду.

Духовник Светосавске омладинске заједнице, јереј Дарко Крунић је говорио о раду и значају СОЗ-а и изразио жељу да вероучитељи заједно са децом помогну рад заједнице.

На крају сабрања, Епископ ваљевски г. Милутин, у разговору са вероучитељима, упознао се са постојећим изазовима у раду и пожелео им благословен и успешан почетак школске године. Вероучитељима су уручена решења о наименовањима за наступајућу школску годину.

јереј Далибор Чкојић, секретар Одбора за веронауку

Извор: Епархија ваљевска