Сабор вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке у Суботици

Сабор вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке у Суботици
Сабор вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке у Суботици
Сабор вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке у Суботици
Сабор вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке у Суботици

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, катихете и вероучитељи из Епархије бачке су се у суботу 24. августа 2013. године сабрали на свету Литургију код капеле посвећене Успењу Пресвете Богородице на Водици у Суботици.

Повод за заједничку молитву је предстојећи почетак нове школске године, а катихете и вероучитељи се код ове светиње на Водици сабирају већ трећу годину за редом. Светом Литургијом на Водици началствовао је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, а саслуживали су му протонамесник Бранко Вујиновић, архијерејски намесник оџачки, јереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, јереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, јереј Радован Маљковић, парох ађански и презвитер Жељко Латиновић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке. Саслуживали су и протођакон Горан Ботошки са ђаконима Леом Малешевићем, Драганом Петровићем и Иваном Спасевским из Новог Сада, Милошем Петровићем из Суботице и Владимиром Марковим из Сомбор. На светој Литургији учествовали су готово сви вероучитељи и катихете Епархије бачке.

После прочитаног Јеванђеља, протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, поучном беседом и бираним речима обратио се катихетама и вероучитељима, подсећајући их на значај њихове службе у Цркви. Нарочито је нагласио да од личности вероучитеља, и његовог односа према ученицима зависи какво схватање сопствене улоге и места у Цркви ће имати њихови ученици. Прота Миливој је такође подсетио вероучитеље да свака служба у Цркви, па и вероучитељска, јесте тешка и носи разне опасности, али да вероучитељи снагу и надахнуће морају да црпе из светог Јеванђеља.

По завршетку службе, вероучитељима су подељена акта о постављењу у школе и планови и програми за нову школску годину, а координатор Катихетског одбора свештеник Жељко Латиновић је говорио о начину рада и задацима који вероучитеље чекају у предстојећој школској години. Вероучитељима и катихетама се обратила и госпођа Снежана Павловић, представник Министарства просвете која се већ једанаест година бави питањима верске наставе у школама.

Добротом Црквене општине суботичке, по завршеном састанку, за све је приређена трпеза љубави.

Извор: Епархија бачка