Сабор вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке

Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке, заједно са представницима Одбора за верску наставу, окупили су се 30. августа 2010. године у великој дворани Парохијског дома Храма Светога Василија Острошког у новобеоградском насељу Бежанијска коса, где су потписали уговор о раду у наредној школској години и где су обавештени о задацима који их чекају.

О задацима вероучитеља и новим очекивањима од наставе веронауке у Архиепископији говорили су Његово преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, и чланови одбора протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, протојереј-ставрофор, проф. др Драгомир Сандо, протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић, представник свештенства, и ђакон Ненад Илић.

Овоме скупу претходила је Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Пресовештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије, уз саслужење више свештеника и ђакона. Вероучитељима, о њиховом раду, беседио је протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, који на Богословском факултету у Београду предаје Педагогију и Методику верске наставе. После причешћа вероучитељи су се упутили у Парохијски дом Храма Светог Василија Острошког.

На прагу је десета школска година како је у српске школе уведена веронаука коју у Архиепископији београдско-карловачкој предаје 270 вероучитеља. За то време стечено је велико педагошко искуство, усавршена настава, примењене нове педагошке методе, али се на томе, како је истакао Епископ Атанасије Ракита, неће стати. Верској настави се приступа као једном живом и дејствујућем организму где се пред вероучитеље, од којих се захтева стално усавршавање, постављају нови задаци да у појединим општинама организују активе вероучитеља, бирају координаторе и тако организују разговоре о свом раду и припремају заједничке акције. Од вероучитеља се захтева да још више живе црквеним животом, да што чешће доводе децу на Литургију и да се причешћују. Радиће се на још бољој сарадњи између вероучитеља и парохијског свештенства. Поред тога, од вероучитеља се захтева да и у школама, у којима раде, уносе дух ведрине, да што боље сарађују са својим колегама, да се друже, да покажу хришћанску ширину.

Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке, њихови ђаци, родитељи, њихови наставници, директори школа позвани су да се у недељу 5. септембра окупе у београдском Храму Светога Марка на Светој Архијерејској Литургији где ће, поводом почетка школске године, бити служен призив Светога Духа. Дан раније, у суботу 4. септембра, у Храму Светога Саве, Светој Архијерејској Литургији присуствоваће и кадети који су ове године завршили војну академију и који ће бити унапређени у чин потпоручника.