Сабор вероучитеља на Бежанијској Коси

У суботу, 14. маја ове године, у парохијском дому храма Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси, одржан је редовни сабор вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке. Сабор је почео, као и увек до сада, Светом Литургијом, којом је началствовао викарни епископ Атанасије (Ракита), председник Одбора за верску наставу Архиепископије, уз саслужење више презвитера и ђакона.

На сабору вероучитеља је разматран сумарни извештај о посети школа на територији Архиепископије. Тај извештај је сачињен на основу преко 250 записника и неколико хиљада анкета направљених на терену у последњих годину дана који се односе на рад вероучитеља, испуњавање формално-правних обавеза према школама, квалитет наставе, уклопљеност у колектив, однос са Управом, ваннаставне активности и томе слично. Записници, анкете и сумарни извештај су урађени од стране четири саветника за унапређење наставе на територији Архиепископије које је именовао епископ Атанасије. Општи утисак на основу посете готово свим школама на територији Архиепископије (посета није извршена само у неколико школа у којима Управа то није желела) је да је у највећем броју случајева реч о стандардном квалитету наставе. Постојало је и неколико случајева несавесног рада на шта је реаговано правовремено и проблем је саниран на адекватан начин. Наведен је изванредан успех педесет најбољих вероучитеља који су поименице набројани и истакнути као узор осталима на пољу веронауке у Архиепископији београдско-карловачкој.

Поред извештаја, канцеларија за верску наставу је дала и критичку опсервацију одредби новог Закона о образовању које се тичу верске наставе, извршена је промоција једног интерактивног и веома занимљивог компјутерског квиза за веронауку и укратко су размотрена нека текућа питања.

Епископ Атанасије се у својој беседи посебно захвалио братству храма Светог Василија Острошког на њиховој доброј вољи када је реч о вишегодишњој сарадњи са Одбором за верску наставу Архиепископије.