Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске

Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске
Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске
Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске
Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске

У Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару 3. новембра 2016. године одржан је редовни годишњи Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске.

Сабрање је почело светом Литургијом којом је началствовао ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. Саслуживали су свештеници чланови Катихетског одбора Митрополије, свештеници вјероучитељи и свештеници барског архијерејског протопрезвитеријата.

У литургијској проповиједи отац Гојко је казао да је вјероучитеље сабрало питање како на почетку 21. вијека у Црној Гори треба држати школе вјеронауке. -Окупила су нас питања како да држимо школе вјеронауке, колико да их има, шта тој дјеци да причамо, како да се са том дјецом дружимо... И шта данас заиста значи бити вјероучитељ. То нијесу нимало лака питања и зато је потребно да се сваки пут сабирамо и савјетујемо, као што у свакој кући код сваког доброг домаћина постоје мјесто и вријеме када се сви укућани саберу и савјетују око тога шта и како да раде, казао је отац Гојко Перовић.

Након Литургије у крипти Саборног храма почео је радни дио Сабора под пресједавањем Епископа диоклијског г. Кирила који је у уводном слову изразио задовољство радом школа вјеронауке. -Вјеронаука је успјела, јер се осјећа да дјеца воле Цркву и Господа, казао је Владика диоклијски.

На сабору је представљен нови детаљни план и програм вјеронауке, примјерен узрастима, који у нарадном периоду треба сви вјероучитељи да уведу у употребу.
Утврђено је да је у протеклој години у Митрополији била 31 активна школа вјеронауке, са око 1100 полазника. Представљен је нови дневник рада једнообразног облика, који је уручен свим вјероучитељима, и нова два уџбеника као помоћна литература у даљој настави. Представљен је нови сајт вјеронауке са основним подацима о свим школама вјеронауке, као и редовним активностима доступним јавности ради модерније и боље промоције вјеронауке.

За наредну годину најављена је израда спота, појединачног и заједничког, који ће бити емитован у електронским медијима у сврху промоције школа православне вјеронауке у Црној Гори. На сабрању су истакнуте и друге теме у сврху остваривања квалитетније наставе вјеронауке: питање социјалног старања, нових метода и система за одржавање омладине прелазног узраста у православном духу, приступ полазницима кроз практичну богослужбену наставу, као и многе друге методе које ће служити за усавршавање вјерске наставе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска