Саборно крштење у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици

У оквиру празничних дана и свечаности везаних за освештање Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, догодиће се још један важан догађај – саборно крштење дан уочи освећења.

Свештеник Мирчета Шљиванчанин је за радио Светигору изјавио да ће саборно крштење бити обављено у недељу 6. октобра, у склопу Литургије, онако како је то била пракса у првим вјековима Цркве. “Нови Храм је наша нова кућа и треба да има нове чланове – нове укућане” рекао је Шљиванчанин. Он је додао да је то изванредна прилика за све оне који нису крштени а то желе, јер ће се тиме и својим крштењем уградити у велики догађај који ће услиједити дан после тога – свечано освештање Саборног Храма у ком ће молитвено учествовати предстојатељи и представници свих Православних Цркава.

Сви они који су заинтересовани за саборно крштење могу се јавити у малој цркви Вазнесења Христовог поред храма најкасније до суботе вече. “За крштење је неопходно да поред  вјере у живога Бога, новокрштени има кума који је крштен у Православној Цркви”, рекао је свештеник Шљиванчанин и додао да би сви заинтересеовани са својим кумовима у Саборни храм требало да дођу у 07:15 часова како би се уписали у књиге крштених.

У Хришћанству се крштење сматра једном од светих тајни које је Исус непосредно установио а апостоли практиковали. Обред крштења јесте обред увођења у хришћанство.

Извор: Митрополија црногорско-приморска