Саборно крштење ученика у Земуну

Саборно крштење ученика у Земуну
Саборно крштење ученика у Земуну
Саборно крштење ученика у Земуну
Саборно крштење ученика у Земуну

Заповест коју је Господ Исус Христос дао својим ученицима Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа (Мт 28,19) је заповест која је пренета на целокупно свештенство. У данима када се спремамо за највећи хришћански празник, празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса Нашег Исуса Христа, радосни смо што је стадо Христово постало богатије.

На иницијативу катихета средњих школа Новог Београда и Земуна, а уз неизмерну пастирску љубав и разумевање свештенства Богородичине цркве у Земуну, традиционално и ове године на Велику суботу и Благовести организовано је саборно крштење ученика средњих школа са поменутог актива. Светом тајном крштења и миропомазања началствовао је старешина храма протојереј Небојша Тополић, уз саслуживање јереја Александра Затезала и ђакона Велисава Миловановића. На овај начин  је обновљена древна пракса Мајке Цркве да баш на празник Велику суботу у своје окриље прими нове чланове који желе да учествују у Њеном светотајинском животу и осете пуноћу радости Христовог васкрсења, рађајући се за вечни живот у Христу како се поје у једној од песама на светој тајни крштења.

Поред ученика средњих школа, свету тајну крштења је примио и ученик основне школе Алексеј Савин коме је кум на крштењу био катихета Небојша Поповић. Новокрштени ученици су се потом причестили светим Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа на Литургији Светог Василија Великог која је служена у продужетку.

катихета Драган Симикић,
координатор актива средњих школа  Новог Београда и Земуна