Саборно крштење ученика верске наставе

На празник Светог Игњатија Богоносца Црквa у Винчи, Болечу, Лештанима и Ритопеку је имала посебну радост да постане богатија за нових 45 чланова. Ученици основне школе, уз подршку родитеља а потакнути сведочењем вере својих катихета, одлучили су да кроз свету тајну Крштења постану чланови Цркве и на тај начин потврде свој избор за живот у Христу.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Винчи, испуњена старим и новим члановима своје заједнице, дочекала је Епископа хвостанског Господина Атанасија, који је, по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, служио Свету Архијерејску Литургију. Викару Његове Светости је саслуживао Архијерејски намесник врачарско-грочански, протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић са подручним свештенством. Светој Литургији су, поред оних који су се припремали за свето Крштење, њихових родитеља и пријатеља, присуствовали и предсетник Градске општине Гроцка Г. Милан Јанковић, председник Скупштине општине Гроцка Г. Горан Пекарски, шеф кабинета Председника општине Г. Весна Тасев-Пекарски и директор ОШ ,, Никола Тесла,, Г. Драгољуб Гачић.

На малом входу, eп. Атанасије је, кроз Свету Тајну миропомазања, предао Дар Духа Светога свима онима који су приступили Светом крштењу. На тај начин су оспособљени да активно учествују у Светој Литургији. Као што то предвиђају рани црквени списи- Дела апостолских ученика: а пре Крштења нека претходно посте онај који крштава и крштавани, и ако неки други могу. (Дидахи VII, 4), ученици су се, поучени од својих катихета, постом припремили за ову Свету Тајну. Будући да је у току Велики пост, те је тако читава Црква у припреми за сусрет са Витлејемским Богомладенцем, испуњен је и други део ове заповести.

Стрпљиво, у миру пратећи ток Свете Литургије, исповедајући веру кроз Символ вере и изговоривши Молитву Господњу, новокршртени су своје приступање Цркви потврдили кроз Свето Причешће. Са великом радошћу су приступили Светој Чаши и јасно изговоривши име примили Свете Тајне Христове.

Преневши им благослов Његове Светости Патријарха Иринеја, еп. Атанасије је подсетио нове чланове Цркве на величину благодати Божије коју су примили кроз Свете Тајне. Напоменуо је да их ова благодат наново рађа за живот у Небеском Царству Божијем. Такође их је позвао да никад не забораве своју Цркву у коју данас ступају јер се у њој гради живот вечни.

Након Свете Литургије, новокрштени су примили дарове које су им припремили Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, црква Светих апостола Петра и Павла и Општина Гроцка. Сви су од еп. Атанасија примили по крст као подсећање на овај дан када преузимају крст Христов на себе и по Свето Писмо Новог Завета као извор Речи Господње која ће их водити кроз живот. После тога су даривани иконом и књигом Вера светих од стране свештенства цркве Светих апостола и руководства Општине Гроцка.