Сабрања у Далмацији

Сабрања у Далмацији
Сабрања у Далмацији
Сабрања у Далмацији
Сабрања у Далмацији

Оћестово - У  прву недељу по Петровдану, 14. јула 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Оћестово уз саслужење свештенства и монаштва Епархија далматинске и западноевропске Руске православне Цркве - Заграничне Цркве. Ове недеље се по традицији у Далматинској Епархији прославља света великомученица Недеља и многи верници долазе управо на овај дан да одају своје поштовање и упуте своје молитве Богу и светој Недељи.

Епископ Фотије је посебно нагласио подвиге и мучеништво које је претрпела света Недеља због чега је била удостојена да јој се јави сам Христос Господ и укрепи је да издржи своје мучеништво до краја. После Свете Литургије извршено је резање славскога колача и трократни опход око светога храма са иконом свете великомученице Недеље коју су по традицији носиле девојке из Оћестова обучене у традиционалну далматинску одећу. Треба напоменути да ће од данашње славе манастир Оћестово имати своје братство на челу са настојатељем јеромонахом Херувимом (Ђермановићем) и да ће се у Оћестову почети свакодневно приносити молитва Богу и светој Недељи. На крају је приређена трпеза љубави за све госте и служашче свештенство у манастирском конаку.             

Крка - На празник светога апостола Павла и Сабор свих светих апостола Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крки уз саслужење манастирског братства. Један од параклиса у Крки посвећен је данашњем празнику светом апостолу Павлу који је са својим ученицима Титом и Ермијем просветио Далмацију Јеванђељем Христовим и основао Цркву на овим просторима. Томе сведоче и ранохришћанске катакомбе које се налазе у крипти цркве у манастиру Крки. Данас се празнују и дванаесторица и седамдесеторица светих апостола који су својом проповеђу извели читаву васељену из мрака идолопоклонства на светлост јеванђељског учења. Они су своју верност Христу посведочили не само својим животом и учењем, него и својом мученичком смрћу, пошто је већина од апостола увенчана венцем мучеништва.

Полача - На празник светих славних апостола Петра и Павла – Петровдан Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Полачи поводом храмовне славе. Епископу Фотију су саслуживали јеромонах Јован (Ковачевић) сабрат манастира Драговића, јереј Александар Вујко свештеник пађенски и протођакон Дајан Трифуновић. Епископ Фотије је позвао све вернике да се угледају на свете апостоле Петра и Павла – на Петра као исповедника праве – православне вере у Христа, а Павла као онога који се највише трудио око проповеди Светога Јеванђеља. У склопу Свете Литургије пререзан је славски колач и одржана је славска литија око светога храма. Деца чланови КУД-а „Косовчица“ из Бискупије извели су мали програм поводом храмовне славе. Трпеза љубави за све госте и служашче приређена је у ЦО Марковац трудом надлежног свештеника оца Станка Антића.

Дреновац - На Петровдан служена је света Литургија у храму Светог Арханђела Михаила и осталих бестелесних сила Господњих у Доњем Тишковцу - Дреновцу, који је филијални храм парохије стрмичке. Свету службу Божију служио је надлежни свештеник Саво Мајсторовић. Народ из овог мјеста и околних крајева (Г. Тишковца, Стрмице, Бос.Грахова, а и шире), већ по традицији, деценијама, окупља се у овоме храму на Петровдан на саборовање. Тренутно у Доњем Тишковцу нема много становника, људи живе у веома тешким условима немајући ни електричну енергију после толико времена од рата. Нажалост, овај свети храм је страдао у последњем рату (запаљен је) и у веома лошем стању. После службе разговарано је са мјештанима, који су изразили жељу да се почне са обновом овог светог храма.

Извор: Епархија далматинска