Сабрања у Тимочкој епархији

Сабрања у Тимочкој епархији
Сабрања у Тимочкој епархији
Сабрања у Тимочкој епархији
Сабрања у Тимочкој епархији

Његово Преосвештенство Епископ Тимочки г. Иларион служио је, 22. децембра, на празник Зачећа Свете Ане, свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештеника зајечарског и неготинског намесништва, у храму Успења Свете Ане који се налази између села Глоговице и Дубочана. Народ села Глоговице и Дубочана је дошао у великом броју да прими благослов од свог Епископа и учествује у овом благодатном догађају.

У току Литургије владика Иларион се обратио присутном народу беседом у којој је  истакао важност данашњег празника Зачећа Свете Ане, као и Свете Ане мајке пророка Самуила . Рађања деце је благословени чин а многи се одричу ове заповести Божије будући да само мисле о материјалним стварима, како ће одгајити и школовати дете.Нажалост, неке мајке се одричу материнства због бриге о промени физичког изгледа. Господ је, са друге стране, оставио заповест „Рађајте се и множите се, напуните земљу и владајте њоме“. Видимо колико напредују многе културе које  испуњавају ову једну заповест Божију. Људи се одричу овог печата дара Духа Светог зарад новца, а у стицању новца заборављају на заповест Божију и сиромашне којима треба помоћ. Свако дело које радимо, ако радимо са Божијим благословом биће богоугодно. Епископ је истакао задовољство због великог броја присутних људи и деце у храму.

Након Литургије ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“, издвојена одељења Глоговице и Дубочана извели су скроман култорно –уметнички програм  уз  рецитације духовних песама. Славље овог духовног сабрања настављено је у Дому културе села Дубочане,  у коме је организован свечани ручак  од стране мештана ова два села.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију 20.децембра 2014. године у храму Светих апостола Петра и Павла у Кобишници код Неготина. Салуживали су архимандрит Козма, игуман манастира Буково и свештеници неготинског и борског намесништва. Епископа су дочекали ученици веронауке ОШ „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Кобишнице са вероучитељицом Живком Манић, као и верници из Кобишнице и Неготина.Након причешћа верних, владика Иларион се обратио пригодном беседом сабраном народу. После Литургије ученици веронауке су приредили рецитаторски програм за све присутне.

Извор: Епархија тимочка