Сабрања у Жичи, Бајиној Башти и Ражани код Рашке

Сабрања у Жичи, Бајиној Башти и Ражани код Рашке
Сабрања у Жичи, Бајиној Башти и Ражани код Рашке
Сабрања у Жичи, Бајиној Башти и Ражани код Рашке
Сабрања у Жичи, Бајиној Башти и Ражани код Рашке

Архијерејска Литургија у Бајиној Башти. Празник Воздвижења Часног Крста у манастиру Жичи. Освећење цркве у Ражани код Рашке.

У недељу по Воздвижењу Часног и Животворног Крста Господњег и петнаесту по Духовима, свештенство и верни народ бајинобаштанске вароши имали су част и духовну радост да дочекају свога архипастира, Епископа жичког г. Јустина.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је епископ Јустин уз саслужење протојереја Милинка Лукића, архијерејског намесника рачанског; протосинђела Германа (Авакумовића), игумана манастира Раче; протојереја Раденка Глигића, Горана Милинковића и Владимира Васиљевића, старешине храма; протојереја-ставрофора Тодора Томића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Немање Матејића.

Eвхаристијско сабрање је улепшано благољепијем протопсалта Ивана Трајковића и чланова етно групе „Аманет“ из Београда. 

По завршетку свете Литургије, Епископ је на основу молбе Црквене општине Бајина Башта уручио грамате Добровољном ватрогасном друштву Бајина Башта, господи Милану Трифуновићу, Славку Ђоковићу и Сретену Тошићу, за њихов несебични труд и љубав око изградње храма Светог Саве.

На празник Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег, у Српској царској лаври манастиру Жичи свештенство, сестринство и верни народ са радошћу су дочекали Епископа жичког г. Јустина. 

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ жички Јустин уз саслужење архимандритâ Дамјана (Цветковића), Јакова (Лазовића) и Саве (Илића); протојереја-ставрофорâ Ненада Илића и Лазара Васиљевића; протонамесникâ Драгана Глигића и Милоша Станисављевића; као и протођакона Александра Грујовоића.    

Том приликом, Епископ је позвао све присутне да 6. октобра у 9 часова у манастиру Жичи свенародно прославе осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.

У недељу, 29. септембра 2019. године, по благослову Епископа жичког г. Јустина, освећена је црква Светих апостола Петра и Павла у Ражани у близини манастира Градац у Рашкој. Освећење је извршио архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић. Саслуживали су протојереј Часлав Ристић, парох градачки јереј Никола Ђурчић и ђакон Владимир Јовановић, у молитвеном присуству верног народа тог краја.

Црква је изграђена крајем XVI и почетком XVII века око 1600. године, а у потпуности осликана је до 1614. године. Била је од непроцењивог значаја, нарочито у периоду када је манастир Градац био разрушен, одржавајући веру и српски народ на том подручју. Предвиђена је да буде испосница за монаштво манастира Градац. Црква је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе. Напорима тадашњег пароха градачког јереја Здравка Николића и верног народа, по одобрењу Републичког завода, црква је после неколико безуспешних покушаја обновљена у потпуности 2013. године.

Извор: Епархија жичка