Сабрање најмлађих светосаваца у Либертивилу

Сабрање најмлађих светосаваца у Либертивилу
Сабрање најмлађих светосаваца у Либертивилу
Сабрање најмлађих светосаваца у Либертивилу
Сабрање најмлађих светосаваца у Либертивилу

На дан Светог мученика Јакинта и Преподобног Анатолија, 16. јула 2015. године у манастирском храму Светог Саве у Либертивилу Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин началствовао је светом Литургијом, после чега је уприличено дружење деце из Светосавских кампова из Либертивила и Нове Грачанице на Трећем Језеру.

Саслуживали су синђел Серафим Балтић, игуман манастира Нова Грачаница, протонамесник Марко Матић, јереј Александар Петровић и ђакон Марко Бојовић.

Евхаристијско сабрање малишана одржаве се већ деценијама. Деца учествују у богослужбеном животу манастира сваког лета током јула. Циљ ових богослужбених сабрања у камповима је упознавања деце са основама православне вере у црквеној средини на подручју Америке и Канаде. Ове сезоне у оба кампа уписало се 150  малишана.

Током седме недеље по Педесетници, у четвртак, са литургијом на почетку, остварено је евхаристијско сабрање деце из оба кампа. Поред тога што су малишани одговарали на прозбе, певали псалме, литургијске химне и песме, поједини дечаци су узели учешћа чтецирањем у олтару. Популаран назив олтар бој или дечак који служи у олтару одомаћио се на овом канонском простору и представља празничну и недељну активност која причињава велико задовољство и понос дечацима. Свака локална црквена заједница има најмање два дечака, који се касније најчешће и опредељују за свештенички позив и службу у Цркви.

После Литургије деца, васпитачи и верни народ сликали су се са Владиком и свештенством испред храма, а потом је уприличен и ручак у сали манастира Светог Саве. Жагор деце је испунио салу и овај догађај обојио у заједничарење, које је у овом виду први пут релизовано 2011. године када су учествовала и деца из кампа Руске Православне Цркве.

Након ручка деца су обишла гроб Светог владике Мардарија, за кога је отац Николај Костур у беседи истакао да је сада срећнији него када су га на недавно одржаном архијерејском Сабору Српске Православне Цркве (мај 2015. године) прогласили за светитеља. Деца су посетила и гроб Светог владике Николаја и осталих владика Српске Православне Цркве, као и гроб Јована Дучића.