Сабрање свештенства намјесништава цетињског и подгоричко-колашинско-даниловградског

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је у Цетињском манастиру на празник преподобног Јакова Исповједника Литургију пређеосвећених дарова.

Митрополиту су саслуживали свештеници и свештеномонаси из архијерејског намјесништва цетињског и подгоричко-колашинско-даниловградског. На Литургији су појали ученици Цетињске богословије.

Након причешћа свештенства и вјерног народа владика Амфилохије се свим сабраним обратио бесједом о светом посту, тумачивши и молитву из Литургије пређеосвећених дарова коју је записао Свети Григорије Двојеслов.

“Од онога шта улази у човјека, зависи и шта ће излазити из човјека”, рекао је митрополит Амфилохије. “Од онога коме смо даровали своје срце, зависи и шта ће то срце говорити, шта ће мислити и шта ће осјећати и чиме ће живјети”.

“Срце је размеђе између Бога и сатане, између добра и зла, између истине и лажи, између врлине и страсти. Из њега излазе и добре и благословене и свете мисли и помисли, али из њега се рађају и зле, отровне мисли које трују човјека, човјеков ум и лишавају човјека тог унутарњег ума”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“Тако бива и са човјековим умом, са човјековим очима. Све зависи шта гледамо и кога гледамо, и од начина на који гледамо ствари и људе око себе, како се везујемо за оно што гледамо, како се то прелама у нама, у нашем срцу и уму. Зато је потребан, не само унутарњи разум него и чисто око које ослобађа сваког рђавог гледања и слух недоступан празним ријечима. И језик чист од непристојних разговора”, објаснио је Владика Амфилохије.

Након Литургије свештеници из поменутих архијерејских намјесништава приступили су и редовној по древној пракси устаљеној пракси свете тајне исповијести, коју је извршио протојереј-ставрофор Радојица Божовић, парох улцињски. Услиједио и братски састанак свештенства у Цетињском манастиру,  и трпеза љубави у Богословији Светог Петра Цетињског.

Извор: Митрополија црногорско-приморска