Сабрање у манастиру Паља

Сабрање у манастиру Паља
Сабрање у манастиру Паља
Сабрање у манастиру Паља
Сабрање у манастиру Паља

На Светли - Источни петак, 21. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, уз саслужење намесника ове свете обитељи јеромонаха Максима (Петровића) и пароха сурдуличких.

Пре почетка Литургије, Епископ је извршио чин освећења обновљене манастирске цркве, у чији свети Престо су положене мошти Светог кнеза и цара Лазара, Јасеновачких мученика и Саваитских мученика. Епископ је благословио да, осим Ваведења Пресвете Богородице, и Источни Петак буде празнован као манастирска слава.

Сутрадан и у Светлу суботу, епископ Пахомије је служио свету Литургију у овој светој обитељи, након чега је са братством манастира дочекао групу поклоника из Републике Српске и Аустрије, који бораве у Епархији врањској са жељом да се упознају са духовним и културним благом овог краја.

Након манастира Паље, група поклоника посетила је цркву Светог великомученика Георгија у Сурдулици, спомен-костурницу у Сурдулици где су похрањене мошти сурдуличких мученика побијених у Првом светском рату од стране бугарског окупатора и први поклонички дан у Епархији врањској завршили у манастиру Светог Прохора Пчињског, где су се поклонили мироточивим моштима Светог Прохора.

Извор: Епархија врањска