Сахрана кардинала Кенига у Бечу

 Бечки кардинал др Франц Кениг упокојио се у Господу, 13. марта 2004. године у 99.-ој години живота. Сахрањен је прошлог викенда у костурници бечке катедрале Светог Стефана.

Кардинал Кениг је био пореклом из Доње Аустрије. У току свог школовања стекао је два доктората (из области философије и теологије), а касније је добио тринаест почасних доктората, небројено ордење и одликовања. Течно је говорио неколико језика.

Од 1956. до 1985. године, био је бечки надбискуп и први војни викар аустријске војске, а од 1965. до 1981. године водио је новоосновани ватикански секретаријат за неверујуће (атеисте). Покренуо је дијалог између римокатолика и православних још 1961. године посетивши Његову Светост Патријарха цариградског Г. Атинагору. Основао је 1964. године организацију "Про Ориенте" која и данас постоји и делује, а бави се организацијом екуменских симпосиона и даје импулсе теолошком, и хришћанском дијалогу уопште.

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, се приликом боравка у Бечу, два пута срео са покојним кардиналом Кенигом (1993. и 2000. године).

Сахрани кардиналовој, поред разних верских представника, присуствовао је и цео политички врх Аустрије на челу са председником државе Томасом Клестилом и канцеларом Волфгангом Шиселом. Забележено је да је први пут у Европи сахрани једног кардинала присуствовао и тако велики број православних. Поред митрополита Беча Цариградске патријаршије Г. Михаила (Стаикоса) и руског Епископа за Беч и Аустрију Г. Илариона, присутни су били представници Српске православне цркве: Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин, протојереј-ставрофор Драго В. Говедарица, епархијски протођакон Братислав Божовић, као и свештеници Румунске и Бугарске Православне Цркве.

После сахране Епископи: бачки Г. Иринеј и средњоевропски Г. Константин, су водили пријатељске разговоре са загребачким кардиналом Божанићем и београдским бискупом Хочеваром.

Текст: Миодраг Мецановић