Сајамске награде и црквеним издањима

Додељене награде 63. Међународног сајма књига у Београду - међу лауреатима и црквена издања

Књига Патријарх Павле о исламу и муслиманима ђакона др Александра Прашчевића у издању Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке и монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018 Издавачке установе "Светигора" Митрополије црногорско-приморске добили су специјалну награду 63. Међународног сајма књига у Београду.

Књига Патријарх Павле о исламу и муслиманима, аутора ђакона др Александра Прашчевића, шефа Кабинета Патријарха српског, у издању Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, овенчана је специјалном наградом 63. Међународног сајма књига у Београду. У образложењу жирија стоји: -У књизи су хронолошким редом представљене активности патријарха Павла на тему међуверског живота и помирења са муслиманима и изнети бројни цитати из докумената непознатих научној јавности који сведоче о том активностима, а вештим и ненаметљивим вођењем читаоца кроз догађаје и документе и умесним коментарима, оценама и закључцима, ђакон др Александар Прашчевић готово физички уводи читаоца у време и догађаје којима се бави и приближава му личност и дело патријарха Павла дотле да може, читајући, да осети топлину његове душе. Поруке које је патријарх Павле пружао сугерисале су да је православнима и муслиманима на југословенском простору потребан миран суживот, темељно разумевање и недвосмислени опстанак.

О специјалној награди за књигу 63. Међународног сајма књига коју је добила монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018 Издавачке установе "Светигора" Митрополије црногорско-приморске за Радио Слово љубве говорио је монах др Павле Кондић, коаутор монографије. -Ово није нити прва нити једина награда за Издавачку кућу Митрополије црногорско-приморске, али јесте драгоцена за сами манастир Стањевићи. У монографији је приказана историјска путања светиње, њена страдања и величанствена обнова - прилог Радио Слово љубве.

Награда за најбољег издавача из дијаспоре додељена је Академији наука и умјетности Републике Српске из Бања Луке и "Православној речи" из Новог Сада за књигу "Споменичко благо Републике Српске" ауторке Љиљане Шево и Друштву чланова Матице српске у Црној Гори из Подгорица и Академској књизи из Новог Сада за дело "Историја америчке књижевности" Радојке Вукчевић.

Посебно признање за допринос у области науке припало је делу "Јасеновац - Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности" Гидеона Грајфа у издању Института за холокауст Шем олам , Академског колеџа Оно, Фондације за пројекте едукације за холокауст у сарадњи са Пољским пројектом за реастаурацију јеврејских гробаља - ФХЕП.

Дечија књига године је "Господар солитера и друга чуда" Миладина Ћулафића у издању Срспке књижевне задруге.

Специјално признање за издавача додељено је Заводу за уџбенике из Београда и Академији науке и умјетности Републике Српске.

Специјално признање за књигу добила су пет издања: "Патријарх Павле о исламу и муслиманима" ђакона др Александра Прашчевића Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке, "Иво Андрић - Вечити календар матерњег језика" коју је приредио Миро Вуксановић а издавачи су "Макарије", "Ободско слово" и "Херцеговина издаваштво", "Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018" "Светигора" са Цетиња, "Срби на Косову и Метохији у 19. и 20. веку" Милована ј. Богавца И Драгослава С. Ћетковића "Обележје плус" из Београда и "Уметничко наслеђе српског народа на Косову И Метохији" уредника Драгана Војводића и Миодрага Марковића у издању САНУ.

Специјална награда за стрип је додељена први пут и то делу "Сат" Вујадина Радовановића за цртеж и Драгана Лазаревића де Лазара за сценарио у издању "Пчелице" из Чачка.

Одлуку једонео жири у саставу проф. др Драган Симеуновић (председник), проф. др Слободан Кањевац, мр Милица Лилић, проф. др Тиодор Росић и Желидраг Никчевић.

Награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу додељена је наслову "Иконе стила Србије" Неде Тодоровић и Радмиле Станковић у опреми Александре Јанковић у издању "Зептер Боок"-а из Београда.

Најлепша дечија књига је "Принцеза Софија" ауторке Весне Алексић у опреми Душана Савића са илустрацијама Бојане Стојановић" Креативног центра" из Београда, а Специјално издање за младог дизајнера уручено је Јелени Васиљевић за књигу "Хостер Беатрице: Милоша Швоње "Прометеја" из Новог Сада.

Извор: Танјуг; РТС, Радио Слово љубве, фото: Сања Пановић