САНУ: 800 година Законоправила Светог Саве

Поводом обележавања 800 година откако је Свети Сава сачинио Зборник световних и црквених правила, тзв. Законоправило Светог Саве, у петак, 30. октобра 2020. године у 11 сати, у Свечаној сали САНУ биће приређена свечана академија под називом „800 година Законоправила Светог Саве”, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Наведено Законоправило било је у употреби од 1220. године па све до 19. века, а у Србији и неким земљама са православним становништвом и до почетка 20. века. Вишевековно коришћење Светосавског Законоправила у свакодневном животу Србије, као и чињеница да је оно сачувано у 11 преписа, сведочи о његовом значају. Увођење Законоправила у Србију једна је од највећих заслуга Светог Саве на раду у организовању српске државе и српске цркве.

Уводну реч произнеће председник САНУ, академик Владимир С. Костић, поздравно слово упутиће академик Злата Бојовић, а беседници су академик Мирјана Живојиновић ("Домаћа историографија о Законоправилу Светог Саве"), затим инострани члан САНУ Анатолиј Аркадјевич Турилов ("Судбина Законоправила Светог Саве у Руским земљама и Бугарској од XIII до почетка XX века"), проф. др Ђорђе Бубало ("Законоправило Светог Саве као извор права од XIII до XX века") и проф. др Виктор Савић ("Законоправило Светог Саве у српској рукописној традицији").

Како је саопштено из САНУ, присуство овом догађају ће бити омогућено ограниченом броју лица, а све у складу са капацитетом простора, епидемиолошким препорукама и ограничењима.

Директан пренос може се пратити путем линка:

https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

Извор: САНУ