Саопштење Епархије источноамеричке

Верном народу богочуване Епархије источноамеричке Српске Православне Цркве: Попис становништва у Сједињеним Америчким Државама

Драга браћо и сестре, верна чада Епархије источноамеричке Наше Најсветије Српске Православне Цркве, овим вас све поново позивамо да се, уколико то нисте до сада учинили, одазовете Попису становништва у САД 2020. године путем следећег линка: https://my2020census.gov. Рок за регистрацију је продужен до 31. октобра 2020. године.

Сваких 10 година се у Сједињеним Америчким Државама врши Попис становиштва на ком се бележе и скупљају подаци свих особа на територији поменуте земље, а које припадају различитим верским и етничким групама. На последњем попису пре тачно једну деценију, избројано је 178.000 православних Срба, за шта сматрамо да је далеко мањи број у односу на то колико нас овде заиста и има. Да бисмо сачували наш идентитет, нашу веру, културу и обичаје, морамо се чврсто држати наше српске православне заједнице, показати и приказати реално бројно стање српског становништва. Што је већи број регистрованих, то су за њих и већа права.

Помозите нам да стекнемо наша права у Конгресу, како би се наш глас могао чути и утицати на округе у којима живимо. Омогућите вашој деци и њиховој деци боље образовање, бољи живот и услове живота у окрузима и државама у којима живимо. Од броја популације зависи и подела федералног и државног буџета који се распоређује етничким заједницама према подацима о становништву и додељује школама, јавним установама, болницама и користи за побољшање инфраструктуре. Резултати са пописа становништва играју пресудну улогу у доношењу одлука о расподели средстава и фондова које додељује америчка влада свим заједницама и етничким групама. Зато је важно да прикажемо колико нас укупно има, и покажемо да српски живаљ заслужује једнака мањинска права као и остале етничке заједнице у Америци.

Стога, у Нашој очинској бризи за целокупни српски православни живаљ како у подручној Нам, богомспасаваној Епархији источноамерчкој, тако и у Сједињеним Америчким Државама, апелујемо на све вас да испуните формулар и изјасните се као Срби. Не пропустите ову прилику која се јавља једном у десет година.

Ко? – Од пресудне је важности да наведете сваког члана домаћинства без обзира на старосну доб и статус пребивања у Америци (деца, бебе, баке, деке, држављани, недржављани) и да у поље о пореклу за сваког члана породице словима упишете „Serbian“.

Како? – Формулар ће Вам стићи поштом, путем email адресе или позивом на телефон.

Када? – Попис ће се обављати до 31. октобра 2020. године.

Учтиво вас молимо да одвојите неколико минута и испуните формулар, и изјасните се као Срби, сведочећи тиме ваше, и присуство вашег домаћинства у Америци, и помажући српској заједници да се развије и стекне место које јој припада.

С Архијерејским благословом,

Иринеј,
Епископ источноамерички

Извор: Епархија источноамеричка